TÉMA

Klaus Václav

30 let zpět: Česká národní rada přijala Ústavu České republiky

Česká národní rada přijala první Ústavu České republiky. Ta se po rozpadu federace stala základním právním dokumentem českého státu. Vládní návrh ústavy ve znění společné zprávy výborů ČNR a schválených pozměňovacích návrhů podpořili poslanci ODS, KDS, ODA, KDU-ČSL, ČSSD, nezávislí poslanci a většina poslanců Levého bloku a Liberálně sociální unie. Proti byli poslanci SPR-RSČ, a návrh ústavy nepodpořila ani většina poslanců za HSD-SMS. Pro přijetí ústavy hlasovalo 172 zákonodárců, šestnáct jich bylo proti, deset poslanců se hlasování zdrželo. (Uvedená reportáž byla odvysílána ještě před přijetím ústavy ve 21:44.)Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 12. 2022|

30 let zpět: Demonstrace horníků na Staroměstském náměstí

Okolo pěti tisíc horníků demonstrovalo na Staroměstském náměstí za vytvoření podmínek nezbytných pro transformaci odvětví a dořešení ekonomických a sociálních problémů. V prohlášení, které členové krizového štábu předali vládě, mimo jiné stálo: „Zkušenosti posledních let zcela zřetelně ukázaly, že z dosavadních slibů bylo splněno zcela nebo částečně jen to, co jsme si vynutili urgencemi, demonstracemi či stávkovými pohotovostmi.“ Takovéto jednání ovšem odmítl jak ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, tak i premiér Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 11. 2022|

30 let zpět: Vladimír Mečiar získal některé pravomoci prezidenta

Vláda Slovenské republiky pověřila svého předsedu Vladimíra Mečiara některými pravomocemi prezidenta. Mimo jiné dojednáváním a ratifikováním mezinárodních smluv, přijímáním a pověřováním vyslanců, zapůjčováním vyznamenání, udělováním amnestie, odpouštěním, zmírňováním a zahlazováním trestů uložených trestními soudy a podobně. Premiér Stráský, který v některých funkcích zastupoval prezidenta ČSFR, vyslovil překvapení nad tímto krokem. Překvapený byl i předseda české vlády Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 10. 2022|

30 let zpět: Jednání české a slovenské vlády v Kolodějích

Jednání mezi českou a slovenskou vládou o rozdělení federace pokračovala na zámku v Kolodějích. Rozruch ještě před zahájením schůzky vzbudil materiál slovenského ministerstva zahraničí. Český premiér Václav Klaus o návrhu uvedl, že „je to pokus, když ne o unii s velkým U, tak alespoň o unii s polovelkým U.“ Podle Vladimíra Mečiara se jednalo o materiál, který nebyl schválen slovenskou vládou a za jeho zaslání se omluvil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 10. 2022|

30 let zpět: Cesta Václava Klause do regionů

První cesta Václava Klause do regionů ve funkci českého premiéra vedla na severní Moravu. Premiér se mimo jiné setkal se členy krizového štábu Moravskoslezského sdružení FOS pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu. Ti zaslali premiérovi 4. září pět požadavků podmíněných ultimátem, že nebudou-li vyřešeny právě do 10. září, bude v ostravsko-karvinském revíru vyhlášena stávková pohotovost. Podle Václava Klause se přesto nejednalo o jediný ani hlavní, důvod jeho cesty na severní Moravu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 9. 2022|

30 let zpět: Pohřeb kardinála Tomáška

František Tomášek byl pohřben do hrobky biskupů v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Mši vedli papežský legát Angelo Sodano, pražský arcibiskup Miloslav Vlk, apoštolský nuncius Giovanni Coppa, nitranský biskup Ján Chryzostom Korec a další biskupové a kanovníci. Památku zesnulého uctili premiérové národních vlád Václav Klaus a Vladimír Mečiar i bývalý prezident Václav Havel. Do Prahy přicestovali i prezidenti Polska a Rakouska Lech Walęsa a Thomas Klestil, německý spolkový kancléř Helmut Kohl, předseda maďarské vlády József Antall a další představitelé evropských států.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 8. 2022|

30 let zpět: Druhé kolo jednání mezi ODS a HZDS

Ani druhé kolo rozhovorů mezi reprezentanty ODS a HZDS nic nezměnilo na výchozích pozicích obou politických subjektů. Novinářům to řekl předseda ODS Václav Klaus. Jednání se zastavila na otázce mezinárodní subjektivity a požadavku HZDS na vlastní členství Slovenska v mezinárodních organizacích typu OSN.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 6. 2022|

30 let zpět: Česká iniciativa

Na Václavském náměstí v Praze pokračovala podpisová akce volného sdružení občanů Česká iniciativa. Signatáři podporovali kandidaturu Václava Havla na úřad prezidenta a Václava Klause v zahájených reformách. V případě, že by nebylo možné vytvořit fungující federaci, požadovali i vypsání referenda o samostatnosti České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 6. 2022|

30 let zpět: HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu

Předseda ODS Václav Klaus a předseda HZDS Vladimír Mečiar se sešli v brněnské vile Tugendhat ke svému prvnímu povolebnímu jednání. V brzkých ranních hodinách předstoupili před novináře Milan Kňažko a Václav Klaus. Ten novinářům řekl, že „je evidentní, že HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu s mezinárodní subjektivitou a o nalezení nějakého zvláštního útvaru.“Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 6. 2022|

30 let zpět: Daň z přidané hodnoty

Federální shromáždění schválilo čtyři z pěti vládních návrhů, které se týkaly daňové reformy. Schválen byl i základ plánované reformy – daň z přidané hodnoty. Ta zaváděla dvojí daňovou sazbu, 5 procent na zboží základní spotřeby a 23 procent na ostatní zboží a služby. A od 1. 1. 1993 nahradila doposud platné daně obratové.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 4. 2022|