TÉMA

Audiovizuální vysílání

Streamy přinesly jiné srovnání, řekl Souček k dojmu z českých filmů

Nové technologie přinesly změnu diváckého chování. V Česku sice jsou v oblibě streamovací platformy, přesto osm lidí z deseti stále vyhledává české filmy v televizi. Podle průzkumu Trendy Česka vnímání kvality tuzemské filmové tvorby klesá. Tento pokles může být způsobený i vzestupem oblíbenosti mezinárodních streamovacích platforem, díky kterým mají diváci jiné srovnání, upozornil v Otázkách Václava Moravce generální ředitel ČT Jan Souček. V pořadu s ním diskutovali i ministr kultury Martin Baxa (ODS), zvolená europoslankyně a stínová ministryně kultury Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a předseda představenstva Asociace producentů v audiovizi Vratislav Šlajer.
30. 6. 2024|

Vláda se dohodla s audiovizuálními platformami na příspěvcích do audiovize

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat dvěma procenty z příjmů všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na nedělním jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS).
2. 7. 2023|

Evropská komise žaluje Česko kvůli pravidlům o obsahu audiovizuálních médií

Evropská komise zažalovala Česko a další čtyři země Evropské unie za to, že nevynucují nová unijní pravidla pro obsah audiovizuálního vysílání přijatá v roce 2018. Komise požádala Soudní dvůr EU o vyměření pokuty, neboť české orgány nezapracovaly obsah směrnice do vnitrostátního práva. Směrnice má podle unijní exekutivy mimo jiné zlepšit ochranu dětských diváků, podpořit kulturní rozmanitost obsahu televizního vysílání či rozšířit definici nezákonného a škodlivého obsahu na internetové videokanály. Žaloby se týkají také Slovenska, Irska, Rumunska a Španělska.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 13:27|