TÉMA

Havel Václav

30 let zpět: Václav Havel oznámil svou kandidaturu na prezidenta ČR

Václav Havel formou textového prohlášení oficiálně oznámil svůj úmysl kandidovat na úřad prezidenta České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 11. 2022|

30 let zpět: Žádná slova českých politiků na rozloučenou s Dubčekem

Podle německé agentury DPA zanechala skutečnost, že při oficiálním rozloučení s Alexandrem Dubčekem nevyslovil žádný z Čechů slova uznání, hořkou příchuť. Za chybu to označil i poslední československý prezident Václav Havel. Předseda Federálního shromáždění Milan Kováč uvedl, že česká strana nevyužila nabídku,aby některý z českých státníků jejím jménem promluvil při sobotním oficiálním rozloučení. Z jeho slov vyplynulo, že se počítalo s tím, že vystoupí předseda České národní rady Milan Uhde. To bylo také avizováno na pozvánkách. Naopak Milan Uhde pro MFD uvedl, že vystoupit neměl, a program ve kterém figurovalo jeho jméno, s ním nebyl konzultován.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 11. 2022|

30 let zpět: Václav Havel o Nobelově ceně za mír

Nobelova cena za mír za rok 1992 byla udělena vedoucí aktivistce guatemalského hnutí za práva Indiánů Rigobertě Menchuové. Nominovaný Václav Havel v reakci na udělení ceny řekl: „Takovým lidem jako ona má být Nobelova cena dávána spíš než státníkům, kteří jsou za to, aby dodržovali lidská práva a dbali o mír, placeni.“Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 10. 2022|

30 let zpět: Pohřeb kardinála Tomáška

František Tomášek byl pohřben do hrobky biskupů v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Mši vedli papežský legát Angelo Sodano, pražský arcibiskup Miloslav Vlk, apoštolský nuncius Giovanni Coppa, nitranský biskup Ján Chryzostom Korec a další biskupové a kanovníci. Památku zesnulého uctili premiérové národních vlád Václav Klaus a Vladimír Mečiar i bývalý prezident Václav Havel. Do Prahy přicestovali i prezidenti Polska a Rakouska Lech Walęsa a Thomas Klestil, německý spolkový kancléř Helmut Kohl, předseda maďarské vlády József Antall a další představitelé evropských států.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 8. 2022|

30 let zpět: Prezident zveřejnil zvací dopisy

Zvláštní posel ruského prezidenta Borise Jelcina předal prezidentu Václavu Havlovi dva zvací dopisy z roku 1968 československých komunistických představitelů adresované sovětskému vůdci Leonidu Brežněvovi. Signatáři v dopisech žádali generálního tajemníka o poskytnutí pomoci „všemi prostředky, které máte“.Na začátku týdne obdržel Václav Havel z Ruska jiné dokumenty, ze kterých vyplývá, že Brežněv z takzvaného zvacího dopisu četl na moskevské poradě 18. srpna 1968, kde se rozhodlo o intervenci do Československa. A že navrhl použít dopis ke zdůvodnění intervence vojsk Varšavské smlouvy. Prezident Havel oba dopisy zveřejnil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 7. 2022|

30 let zpět: Jednání Václava Havla s HZDS

Delegace slovenské HZDS v čele s Vladimírem Mečiarem představila prezidentu Václavu Havlovi své názory na státoprávní uspořádání Československa. Krátce před půlnocí předstoupili postupně oba politici před čekající novináře a informovali je o výsledcích jednání.
15. 6. 2022|

30 let zpět: Češi o budoucnosti federace

Hlavním tématem po volbách do Federálního shromáždění byl bezesporu další osud federace. Co si o vývoji situace myslí, se českých občanů ptali redaktoři ČST.
14. 6. 2022|

30 let zpět: Česká iniciativa

Na Václavském náměstí v Praze pokračovala podpisová akce volného sdružení občanů Česká iniciativa. Signatáři podporovali kandidaturu Václava Havla na úřad prezidenta a Václava Klause v zahájených reformách. V případě, že by nebylo možné vytvořit fungující federaci, požadovali i vypsání referenda o samostatnosti České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 6. 2022|

30 let zpět: Havel věřil, že hlavním vítězem voleb bude občanská moudrost

Den před zahájením předvolebních kampaní vystoupil v televizním projevu prezident federace Václav Havel. V něm vysvětlil, proč považuje nadcházející parlamentní volby za náročnější než ty v roce 1990. A vysvětlil, jaké hodnoty zastává on sám, přestože odmítl občanům doporučit, koho mají volit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 5. 2022|

30 let zpět: V Praze otevřeli British Council

Za účasti prezidenta Václava Havla bylo v Praze otevřeno nové sídlo British Council. Během předchozích třiceti let pracovala organizace v nevyhovujících prostorách a její činnost jako kulturního oddělení britského velvyslanectví byla pod kontrolou komunistického režimu. Mezi činnosti Britské rady po sametové revoluci patřily například výměnné návštěvy mezi oběma státy, podpora učitelů angličtiny a pořádání kulturních akcí. Podstatnou měrou se také podílela na uskutečňování britského vládního programu technické pomoci v oblasti know-how.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 4. 2022|

30 let zpět: Izraelský prezident poprvé v Československu

Prezident Václav Havel přivítal na Pražském hradě izraelského prezidenta Chaima Herzoga. Slavnostním ceremoniálem, kterého se zúčastnily také manželky obou prezidentů Olga Havlová a Aura Ambacheová, byla oficiálně zahájena historicky první návštěva prezidenta Izraele v Československu. Návštěva měla podle Chaima Herzoga přispět ke zlepšení československo-izraelských vztahů a navázat na silná pouta, která obě země před rokem 1967 pojila.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
14. 10. 2021|