TÉMA

Petr Macek

Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, oznámil Kulhánek

Do České republiky se vracejí dva horolezci, kteří před měsícem uvázli na hoře Rakapoši v Pákistánu. Na Twitteru to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), návratu podle něj předcházelo obtížné vyjednávání. Horolezce v Pákistánu zadržovaly místní úřady kvůli nezaplacené záchraně. Do Prahy se vrátí v neděli odpoledne.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 12:08|

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

Pákistán bude zadržovat české horolezce, dokud nezaplatí náklady na záchranu

Dva zachránění čeští horolezci zůstávají v Pákistánu. Úřady je budou zadržovat v Gilgitu, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci, při které bylo nutné využít helikoptéru, řekl místnímu listu Dawn ministr turistiky pákistánské kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán Rádža Násir. Mluvčí českého ministerstva zahraničí sdělila, že velvyslanectví České republiky v Islámábádu je s oběma muži v kontaktu.
18. 9. 2021|

Pákistánský vrtulník zachránil dva české horolezce a jejich místního kolegu

Vrtulník pákistánské armády ve středu ráno převezl do bezpečí české horolezce Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří s kolegou z Pákistánu v minulých dnech nedokázali dokončit sestup z hory Rakapoši. Trojice, která před pěti dny uvázla v nadmořské výšce asi 6900 metrů, je nyní v pořádku ve městě Gilgit.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 15:41|