TÉMA

Odběr

Část zákona, která se týká odběru a uchování vzorků DNA, není podle soudu ideální, ale nezrušil ji

Právní úprava odběru a uchovávání vzorků DNA od podezřelých nebo vězňů zůstane beze změn. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části zákona o Policii ČR. Konstatoval ale, že zákon není ideální, hrozí jeho nadužívání, a je proto potřeba aplikovat normu zdrženlivě. Politici by podle nálezu měli zvážit přijetí nového, specializovaného zákona, který v záležitostech DNA databáze zohlední mezinárodní závazky Česka, potřeby kriminalistů i práva jednotlivců.
6. 4. 2022|

Zeman je pozitivní na covid a zpět v nemocnici. Pozastavil pracovní program, Fialu v pátek nejmenuje

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19, potvrdil v tiskové zprávě jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Krátce před půl osmou večer ho sanita převezla z Lán zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze. Po dobu léčby prezident pozastaví pracovní program, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 23:19|

Pražské školy kvůli covidu začaly s testováním vzorků z kanalizace. Odborníci zjistí, zda se u nich šíří virus

Školy se snaží zabránit rozšíření covidu různými metodami. U devíti pražských zařízení začali odebírat vzorky z kanalizace. Nakažení totiž koronavirus vylučují z těla i týden předtím, než se u nich projeví příznaky. Díky tomu mohou školy zjistit, jestli se v nich nemoc šíří a včas přijmout potřebná opatření.
2. 9. 2021|