TÉMA

Velká Privatizace

30 let zpět: Stává se Československo kolonií německého kapitálu?

Zpravodajský Deník ČST se na začátku roku 1992 zabýval otázkou, zda je namístě znepokojovat se rostoucími ekonomickými a politickými ambicemi sjednoceného Německa. V tehdejším Československu strmě rostl vliv německého kapitálu, který se ze všech západních investorů zdaleka nejaktivněji zapojoval do privatizace tuzemských podniků. Na mezinárodní scéně pak vyvolal rozruch jednostranný postup Berlína při uznání nezávislosti Slovinska a Chorvatska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 1. 2022|

30 let zpět: První vlna takzvané velké privatizace

„Je to hluboká, bezprecedentní sonda do právního a ekonomického myšlení v naší zemi,“ tak charakterizoval český premiér Petr Pithart práci odborníků z ministerstva privatizace na schvalování projektů na odkoupení prvních tří stovek státních podniků.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 1. 2022|

30 let zpět: Privatizace výzkumných ústavů

V porovnání s probíhající privatizací obchodu a průmyslu byl jen malý zájem o privatizaci výzkumných ústavů. Ve Výzkumném ústavu papírenského průmyslu se špatnou ekonomickou situaci pokusili vyřešit alespoň částečnou privatizací, konkrétně obslužných profesí a většiny výzkumných týmů. Nově vzniklým soukromým firmám pak Výzkumný ústav pronajímal potřebné prostory a vybavení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
14. 8. 2021|