TÉMA

Mlékárna Hlinsko

Ministerstvo uspělo u Nejvyššího správního soudu ve sporu o nevyplacené dotace pro firmy z Agrofertu

Ministerstvo průmyslu a obchodu si připsalo u Nejvyššího správního soudu (NSS) dílčí úspěchy ve sporech o dotace pro zpracovatele plastů Fatra a dřevařskou firmu Wotan Forest z koncernu Agrofert. Žádosti o dotace pro Fatru a Wotan Forest na energeticky úsporná opatření ministerstvo zamítlo v roce 2021, obě rozhodnutí ale loni v prosinci zrušil Městský soud v Praze, a to pro údajnou nepřezkoumatelnost. K takovému postupu ale podle NSS nebyl důvod. Rozsudky městského soudu proto zrušil a oba spory mu vrátil k dalšímu řízení.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 16:34|

Soudní dvůr EU zamítl žaloby dvou firem z Agrofertu na Evropskou komisi

Soudní dvůr Evropské unie zamítl žaloby dvou firem patřící do koncernu Agrofert – Primagry a Mlékárny Hlinsko – na Evropskou komisi. Označil je za nepřípustné. České televizi to sdělil mluvčí soudu Balázs Lehóczki, rozhodnutí je také dostupné na webu instituce. Koncern v reakci zdůraznil, že vítá názor soudu o právní nezávaznosti dopisu, jímž Komise zákaz poskytování dotací uložila. Firmy Komisi žalovaly kvůli pozastavení dotací pro Agrofert v souvislosti s auditem ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 14:40|

Agrofert podruhé žaloval Evropskou komisi, chce odblokovat dotace, píše iRozhlas

Společnost Mlékárna Hlinsko z holdingu Agrofert podala v dubnu žalobu k Soudnímu dvoru Evropské komise, u kterého si stěžuje na pozastavení dotací na základě auditu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Mlékárna s výsledky auditu, podle kterých Agrofert čerpal dotace neoprávněně, nesouhlasí, informoval o tom  server iRozhlas.cz. Podle něj je to druhá žaloba firem z Agrofertu proti Bruselu, první podala v únoru společnost Primagra.
19. 7. 2021|