TÉMA

Nóta

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

Střelba na hranici, kde přibývá migrantů. Polsko si předvolalo běloruského diplomata

Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo běloruského chargé d’affaires Alaksandra Časnouského, uvedla v pátek agentura PAP. Záležitost podle ní souvisí se situací na polsko-běloruských hranicích, kde neustává příliv migrantů z třetích zemí, pokoušejících se z Běloruska překročit hranice Evropské unie.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 19:23|

Ruský velvyslanec obdržel nótu požadující náhradu škod po výbuchu ve Vrběticích

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek předal ruskému velvyslanci v Česku Alexandru Zmejevskému diplomatickou nótu uplatňující mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a požadující plnou náhradu škod způsobených explozí. Nótou Česko vyzývá Rusko k jednání v této záležitosti. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová žádost přirovnala k vyděračství.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 18:57|