TÉMA

Marta Otáhalová

Starostka Mikulčič Otáhalová kvůli sporům po tornádu složila funkci

Starostka Mikulčic na Hodonínsku Marta Otáhalová (za Nový směr) ve čtvrtek na schůzi zastupitelstva rezignovala na funkci, složila i mandát zastupitelky. Odůvodnila to tím, že ji opozice i někteří občané kritizovali za postup po červnovém tornádu. Osočovali ji na sociálních sítích, jedna obyvatelka Mikulčic jí vyhrožovala, případem se zabývá policie. Otáhalová řekla, že důvodemn rezignace byl tlak okolí i nedostatečná podpora radních a zastupitelů. Novým starostou zastupitelé zvolili Josefa Dvořáčka staršího (Těšičané Mikulčané), chtěl vyvolat hlasování o odvolání starostky.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 11:56|

Na opravu až třetiny domů po tornádu chybí materiál a řemeslníci. Pomáhají i profesní cechy

Odhadem pětina až třetina domů v tornádem zasažených Mikulčicích podle starostky obce ještě není zcela zajištěna proti dešti. Podobná situace je i v okolních obcích. Na opravy tam lidé potřebují stavební materiál a hlavně řemeslníky, které pomáhají kontaktovat i profesní cechy. Spíš než facebookové iniciativy obce preferují dobrovolnickou pomoc organizovanou přes krizová centra.
10. 8. 2021|

Většinu střech v zasažených obcích už pokryly plachty, statici znovu kontrolovali domy

Třetí den po ničivém tornádu, které ve čtvrtek postihlo několik obcí na Hodonínsku a Břeclavsku, se organizace prací na místě stabilizovala a hasiči, vojáci i dobrovolníci odvádějí velký kus práce. Shodli se zástupci vedení Moravské Nové Vsi, Mikulčic a Hrušek. Doprava je stále silná, protože v ulicích obcí se pohybuje těžká technika a nákladní auta odvážející suť. V práci pokračovali také energetici, kteří připojili dalších čtyři sta odběratelů v Mikulčicích, bez dodávky elektřiny je stále dva tisíce domácností.
27. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 20:16|