TÉMA

Opařany

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech sanovala stavy. Místo jedné lékařky jich zaměstnává deset

V Dětské psychiatrické nemocnici (DPN) Opařany na Táborsku momentálně pracuje deset psychiatrů, další čtyři nemocnice v nejbližší době zaměstná. Na začátku roku 2022 přitom v Opařanech pracovala jedna lékařka a nemocnici hrozilo uzavření.
4. 4. 2023|

V Česku ubývá věřících. Farnosti se slučují, někteří kněží se chystají pracovat i v důchodu

V Česku ubývá věřících i farností, například na jihu Čech se počet farností za poslední roky snížil zhruba o třetinu. Farnosti se tam sloučily s ostatními, což znamená, že kněží musejí více dojíždět –⁠ nově například do Opařan na Táborsku, kde kněz odchází do penze. Navzdory pokročilému věku chce ale Josef Charypar pomáhat věřícím dál, už ale na jiném místě.
16. 3. 2023|

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech do dvou let zvýší počet lékařů. Je to podmínka jejího zachování

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku by do roku 2024 měla zvýšit počet lékařů. Informovali o tom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Momentálně se o šest úvazků dělí osm dětských psychiatrů. Za dva roky by nemocnice měla mít deset míst na plný úvazek. Nemocnici přitom loni kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu hrozil zánik.
6. 6. 2022|

Česko pošle na Ukrajinu vojenský zdravotnický materiál. Nemocnice jsou připraveny poslat krev a plazmu

Ministerstvo obrany chystá na pomoc Ukrajině vojenský zdravotní materiál. Transfúzní stanice čekají na informace o množství potřebné krve a krevní plazmy, aby případně aktivovaly dárce. Zdravotnický materiál a léky posílají i města a kraje. Nemocnice mají připravená lůžka pro pacienty a zraněné z Ukrajiny.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 15:51|

Na Jindřichohradecku chybí zubaři, zatím nepomohla ani milionová dotace

V Jindřichově Hradci jsou dlouhodobě tisíce pacientů bez zubaře. Nezabrala zatím ani finanční motivace, která by novým dentistům pomohla se zařízením ordinace. Podobná pobídka se naopak osvědčila jinde. Usnadnila vyřešit personální krizi v dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech.
11. 1. 2022|

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech odvrátila kolaps, nastoupí noví lékaři

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech (DPN) na Táborsku bude i od ledna pokračovat v provozu. Nemocnici kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu hrozil zánik. Nově by však v nemocnici mělo pracovat šest atestovaných dětských psychiatrů. DPN v Opařanech patří mezi pouhá tři pracoviště tohoto druhu v zemi.
22. 12. 2021|

Reportéři ČT: Krize v dětských psychiatrických ústavech trvá. Pomoc potřebuje víc dětí, ale chybí personál

Dětská psychiatrie v Česku zažívá krizi. Během pandemie covidu vzrostl počet dětí, které potřebují odbornou psychiatrickou pomoc. Nejdříve jim chyběly sociální vazby a pravidelný řád, po návratu do školy se zase hroutily pod náporem povinností. Ve zvýšené míře se děti potýkají s depresemi, mentální anorexií či sebepoškozováním, víc je i myšlenek na sebevraždu. Dětské ústavy bojují o přežití, chybí jim totiž personál. Krach největší dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech se ale nakonec podařilo odvrátit. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
2. 11. 2021|

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech překonala personální krizi. Ministerstvo našlo lékaře

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech podle zjištění ČT kvůli personální krizi na konci roku neskončí. Ministerstvo zdravotnictví zajistilo pro pacienty nové lékaře, bude je finančně motivovat. Kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu zařízení hrozilo, že zanikne.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 15:20|

Ministerstvo nabízí milionový bonus za nástup do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany

Prémii milion korun dostane lékař, který nastoupí do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany nedaleko Tábora. Musí tam poté pracovat alespoň tři roky, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zařízení dlouhodobě řeší personální krizi, kvůli které by jeho provoz mohl skončit.
1. 10. 2021|

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařenech má skončit. Chybí lékaři

Ministerstvo zdravotnictví chce ukončit provoz Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech na Táborsku. Jedná se o jednu ze tří nemocnic tohoto typu v Česku. Služby by měla nově zajišťovat českobudějovická nemocnice. Před zasedáním jihočeského zastupitelstva o tom informoval hejtman Martin Kuba (ODS). Nemocnice končí kvůli tomu, že má delší dobu nedostatek kvalifikovaných lékařů.
9. 9. 2021|

„Nezlobte se, máme plno“. Dětské psychiatrii zoufale chybí lůžka i lékaři, stav pacientů se mezitím zhoršuje

Dětská psychiatrie hlásí akutní nedostatek lůžek i doktorů. Na termín v ambulanci nebo na lůžko v léčebně čekají děti i dlouhé měsíce. Stav malých pacientů se navíc během čekací doby rapidně zhoršuje. Ministerstvo zdravotnictví řešení hledá, ale stále ho nemá. V posledních měsících přitom, zejména kvůli covidu, evidují pedopsychiatři velký nárůst úzkostných poruch, depresí, sebepoškozování i dětských sebevražd. Téma pro pořad 168 hodin natáčela Kateřina Stibalová.
21. 6. 2021|