TÉMA

Keiko Sofía Fujimori Higuchi

Nová peruánská vláda prezidenta Castilla získala důvěru poslanců

Levicový kabinet nového peruánského prezidenta Pedra Castilla dostal důvěru Sněmovny. Ze 130 poslanců hlasovalo pro kabinet 73 zákonodárců. Před samotným hlasováním ale prezident, který se ujal úřadu na konci července, vyměnil některé členy exekutivy.
28. 8. 2021|

Prezidentem Peru bude Castillo. Fujimoriová uznala porážku a vyzvala k protestům

Novým prezidentem Peru bude zástupce levice Pedro Castillo, který ve druhém kole hlasování začátkem června těsně porazil svou pravicovou rivalku Keiko Fujimoriovou. Po nejdelším sčítání hlasů za posledních čtyřicet let to oficiálně vyhlásila volební komise. Fujimoriová už před oznámením komise uznala svou porážku, obvinila však svého protikandidáta, že zvítězil nelegitimním způsobem.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 10:30|

V Peru před vyhlášením výsledků voleb roste napětí, demonstranti zaútočili na ministry a novináře

V Peru se zvyšuje napětí, jak se blíží datum, kdy volební komise vyhlásí vítěze druhého kola prezidentských voleb. Ve středu příznivci kandidátky Keiko Fujimoriové na demonstraci v hlavním městě Limě zaútočili na dva ministry a několik novinářů, uvedla agentura Europa Press. Politička se od počínání svých sympatizantů distancovala. Nová hlava státu by měla nastoupit do úřadu 28. července.
15. 7. 2021|

Peru má po více než týdnu výsledky prezidentských voleb. Více hlasů získal Castillo

V Peru byly devět dnů po konání prezidentských voleb sečteny všechny hlasy. Představitel krajní levice Pedro Castillo získal 50,125 procenta hlasů, zatímco jeho soupeřka, krajně pravicová politička Keiko Fujimoriová si připsala 49,875 procenta hlasů. Volební úřady oficiálního vítěze druhého kola prezidentských voleb ale nevyhlásily, protože se budou ještě zabývat stížnostmi, které Fujimoriová vznesla proti výsledkům v mnoha stovkách okrsků.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 18:31|