TÉMA

zahraniční návštěva

30 let zpět: Izraelský prezident poprvé v Československu

Prezident Václav Havel přivítal na Pražském hradě izraelského prezidenta Chaima Herzoga. Slavnostním ceremoniálem, kterého se zúčastnily také manželky obou prezidentů Olga Havlová a Aura Ambacheová, byla oficiálně zahájena historicky první návštěva prezidenta Izraele v Československu. Návštěva měla podle Chaima Herzoga přispět ke zlepšení československo-izraelských vztahů a navázat na silná pouta, která obě země před rokem 1967 pojila.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
14. 10. 2021|

30 let zpět: Shromáždění o evropské konfederaci

Z iniciativy Francoise Mitterranda a Václava Havla se v Praze konalo třídenní Shromáždění o evropské konfederaci. Akce byla zamýšlena jako předběžné diskusní fórum představitelů evropského veřejného života o dalším vývoji evropské integrace. Třetího dne se konference zúčastnili i oba prezidenti, kteří zde vystoupili s projevy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
14. 6. 2021|

30 let zpět: Královská návštěva končí

Návštěvou severních Čech skončila oficiální návštěva prince Charlese v Československu. Zde se princ v doprovodu federálního a českého ministra životního prostředí seznámil s místními ekologickými problémy a podpořil vznik mezinárodního ekologického centra na zámku v Jezeří.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
10. 5. 2021|

30 let zpět: Americký prezident George Bush v Praze rozezněl Zvon svobody

Během prvního výročí studentské demonstrace z listopadu 1989, která v Praze zahájila sametovou revoluci, Československo navštívil americký prezident George Bush. Po setkáních s nejvyššími představiteli federace i obou republik promluvil společně s prezidentem Václavem Havlem k desetitisícům občanů shromážděných na Václavském náměstí. Zde také rozezněl repliku Zvonu svobody.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 11. 2020|