TÉMA

Program rozvoje venkova

V programu rozvoje venkova chyběly cíle, využití dotací nešlo vyhodnotit, tvrdí NKÚ

Konkrétní a měřitelné cíle nevyžadovaly ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) od žadatelů o dotace z programu rozvoje venkova na roky 2014 až 2020. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad, který chtěl zkontrolovat využití peněz z programu, ale jejich vliv na rozvoj venkova vyhodnotit nemohl. Zároveň obvinil příjemce, že v monitorovacích zprávách uváděli nesprávné údaje, a centrální úřady, že se těmito chybami nijak nezabývaly. Ministerstvo zemědělství nicméně uvedlo, že kontrola nenašla žádné pochybení při administraci, kontrolách či zadávání zakázek z programu, a tvrdí, že monitorovací zprávy využívalo a ověřovalo. Celkový dopad podpory bude podle resortu vyhodnocen v roce 2026.
18. 3. 2024|

Vláda kvůli dotacím ohrožuje zemědělce, řekl Pýcha. Podle Šebka jde o nátlak agrobaronů

Část zemědělců bude ve čtvrtek s traktory demonstrovat na silnicích. Agrární komora se zemědělským svazem tak protestují proti změnám v rozdělování dotací. Nová vláda slíbila, že je přepracuje s důrazem na vyšší ochranu přírody. S tím souhlasí Asociace soukromého zemědělství, která o protestech mluví jako o nátlaku agrobaronů. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha a šéf Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek o tom diskutovali v Událostech, komentářích. Ministr zemědělství ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.
20. 1. 2022|

Unijní soud podle iRozhlasu pozastavil žalobu Česka na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu

Unijní soud přerušil projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi podané kvůli zablokované dotaci pro společnost Agrofert. Chce počkat na konečné rozhodnutí Komise o dotaci. Uvedl to server iRozhlas.cz. Žaloba se týká částky 30 tisíc eur (přibližně 800 tisíc korun), které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).
17. 1. 2021|