TÉMA

Karákóram

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

Čeští horolezci uvázlí v Pákistánu zahájili sestup. Jejich záchrana bude pokračovat ve středu

Záchrana dvou českých horolezců a jejich pákistánského kolegy bude v Pákistánu pokračovat ve středu. Nestačili včas před setměním sestoupit na místo, odkud by je mohl vyzvednout vrtulník. Uvedl to pákistánský novinář, který situaci sleduje na místě. Trojice před čtyřmi dny uvázla v nadmořské výšce asi 6900 metrů při sestupu z hory Rakapoši.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 18:05|

Záchranu českých horolezců v Pákistánu zdržuje špatné počasí, pokračovat bude v úterý

Záchranáři, kteří se snaží vyprostit dva české horolezce a jejich pákistánského kolegu z hory Rakapoši v Pákistánu, kvůli špatnému počasí v pondělí odpoledne ukončili práce a pokračovat budou v úterý. Záchrannou akci už nepřízeň živlů přerušila v neděli. V pondělí se podařilo určit polohu uvázlých a vysadit jednoho horolezce, jenž se jim vydal pomoci.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 16:09|

Horolezci poprvé v historii zdolali během zimy vrchol K2

Skupině nepálských horolezců se povedl první zimní výstup na druhou nejvyšší horu světa K2. Na 8611 metrů vysokém vrcholu v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny stanuli kolem 17:00 místního času (kolem 13:00 SEČ). Expedice Seven Summit Treks o tom informovala na Twitteru.
16. 1. 2021|