TÉMA

Poniklá

Vesnicí roku je Kostelní Lhota ze Středočeského kraje

Vesnicí roku 2022 České republiky se stala obec Kostelní Lhota z Nymburska ve Středočeském kraji. Na druhém místě skončila ves Třeštice z Jihlavska v Kraji Vysočina, třetí příčku obsadila Poniklá ze Semilska v Libereckém kraji. Hodnoticí komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. U soutěžících obcí komise hodnotila například společenský život, aktivity obyvatel, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o veřejná prostranství a zeleň. Letošního 26. ročníku soutěže se zúčastnilo 175 obcí.
17. 9. 2022|

Most v Poniklé chtěl Liberecký kraj nejprve zbourat. Teď se s jeho souhlasem stal památkou

Kamenný most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku ministerstvo kultury prohlásilo kulturní památkou, informoval ve čtvrtek mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Most „Na Mejtě“ ze druhé poloviny 19. století chtěl kraj původně kvůli špatnému stavu zbourat a nahradit novým. Práce začaly 2. července, už pár dní nato je ale kraj nechal zastavit. Od srpna se po mostě znovu jezdí a kraj připravuje jeho opravy.
2. 9. 2021|

Na most v Poniklé se vrátila auta. Řidiči více než dvacetilikometrovou objížďku sabotovali

Znovu průjezdný je most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, proti jehož demolici se postavili někteří odborníci i místní. Krajští silničáři už staveniště převzali od stavební firmy. Most z roku 1856 byl uzavřený od července, kdy začala jeho rekonstrukce. Liberecký kraj následně práce na mostě zastavil a chce pro něj památkovou ochranu.
9. 8. 2021|

Demolice mostu v Poniklé už začala, Liberecký kraj ji ale zastavil. Po stížnostech jej chce zachránit

Liberecký kraj zastavil demolici a rekonstrukci kamenného obloukového mostu přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, která začala 2. července. Stavbaři už přitom začali rozebírat zábradlí. Pro most „Na Mejtě“ z roku 1856 chce kraj žádat památkovou ochranu a zachovat ho. Rada kraje schválila odstoupení od smlouvy a kraj teď bude s firmou jednat o finančním vyrovnání. Mohlo by jít o několik milionů korun. Demolici mostu kritizovala řada místních i chalupářů.
8. 7. 2021|

Most v Poniklé půjde k zemi, řidiči musí počítat s komplikacemi

Řidiči na Semilsku musí od pátku počítat s dopravními komplikacemi. Stavbaři uzavřeli frekventovaný most na silnici druhé třídy v Poniklé, přes který se auta i kamiony připojují na hlavní silnici z Jilemnice do Rokytnice nad Jizerou. Kromě dopravních komplikací práce na mostě budí debaty i mezi místními. Ti by chtěli historickou stavbu zachovat.
3. 7. 2021|

Ruční výroba skleněných vánočních ozdob se dostala na seznam UNESCO

Ruční výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perel je od čtvrtka na reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Při on-line zasedání o tom rozhodl mezivládní výbor této instituce. O zápisu na seznam UNESCO informovalo ministerstvo kultury. Česko má tak na tomto seznamu už sedm položek.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 15:18|