TÉMA

Heidelberg

Střelec na univerzitě v Heidelbergu zranil čtyři lidi, jeden zemřel. Po smrti je i útočník

Střelec v posluchárně univerzity v Heidelbergu na jihozápadě Německa v pondělí zranil čtyři lidi, jeden z nich následně podlehl utrpěným zraněním. Mrtev je také útočník, který byl podle informací agentury DPA studentem školy a podle všeho neměl žádné politické ani náboženské motivy. Policie oficiálně pozadí činu nekomentovala, uvedla ale, že vychází z toho, že agresor jednal sám bez kompliců.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 20:43|

Sluneční králové zůstanou v Praze do konce září, Národní muzeum prodlouží výstavu

Národní muzeum prodlouží do konce září egyptologickou výstavu Sluneční králové, která měla skončit 6. června. Sdělila to mluvčí muzea Šárka Bukvajová. Na výstavu, o niž je velký zájem, je možné přijít jen se vstupenkou z on-line rezervačního systému na konkrétní den a čas. On-line prodej vstupenek na první měsíc, tedy do 6. července, začal v pondělí v 11:00 hodin. Další termíny bude muzeum přidávat v závislosti na aktuálně platných protiepidemických opatřeních.
31. 5. 2021|

Komenský byl pedagogickým vizionářem. Prosazoval povinnou školní docházku a vzdělání pro všechny

Přezdívá se mu učitel národů, dost dobře by to mohl být ale i „renesanční“ člověk. Jan Amos Komenský byl výjimečným pedagogem, reformátorem evropského školství, filozofem, ale i teologem. V pedagogické praxi i teorii shrnul demokratické a humanistické myšlenky 17. století. Z dnešního pohledu jej chápeme jako zakladatele moderní pedagogiky. Po porážce českého povstání v bitvě na Bílé hoře se jako člen protestantské Jednoty bratrské musel v Čechách skrývat a v roce 1628 odešel natrvalo do exilu. Dlouhé roky žil v polském Lešně, pak se přesunul do Amsterdamu, kde v listopadu 1670 zemřel. Je tomu 350 let.
15. 11. 2020|