TÉMA

Otevřené Rusko

Tažení proti oponentům Kremlu pokračuje, ředitel Otevřeného Ruska čelí obvinění z činnosti v „nežádoucí organizaci“

Zadržovaný bývalý ředitel hnutí Otevřené Rusko a opoziční politik Andrej Pivovarov si vyslechl obvinění z činnosti v „nežádoucí organizaci“, za což mu podle serveru Nastojaščeje vremja stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda hrozí podle zákona odnětí svobody v délce od dvou do šesti let. Pivovarova minulý týden zadržela tajná služba FSB na palubě letadla, kterým se chystal do Varšavy.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 15:29|

Ruská policie provedla razie u opozičních aktivistů

Ruská policie prohledala domy, chaty a kanceláře několika opozičních aktivistů poté, co byl v pondělí večer zadržen bývalý ředitel opozičního hnutí Otevřené Rusko Alexej Pivovarov, když chtěl odletět z Petrohradu do Varšavy. Informovala o tom agentura AFP.
1. 6. 2021|

Ruská policie provedla razie v objektech opozičního hnutí, které založil Chodorkovskij

Policie v pátek v Moskvě a v Petrohradě prohledala kanceláře opozičního hnutí Otevřené Rusko a také redakci informačního serveru MBCH Media, které založil někdejší ropný magnát a kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP. Ruské úřady považují Otevřené Rusko za takzvaně nežádoucí organizaci.
19. 3. 2021|

V Rusku se na protest upálila novinářka, její byt dříve prohledala policie

V ruském Nižném Novgorodě se v pátek před regionální kanceláří ministerstva vnitra upálila novinářka Irina Slavinová. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na server, který Slavinová vedla. Šéfredaktorka serveru koza.press ráno na Facebooku napsala: „Z mé smrti, prosím, viňte Ruskou federaci“. O den dříve řekla, že její byt prohledaly bezpečnostní složky. Policie podle ní hledala brožury, letáky a účty spojené s opozičním hnutím Otevřené Rusko, které založil a financuje opozičník Michail Chodorkovskij.
2. 10. 2020|