TÉMA

Serge Gainsbourg

V bytě zpěváka Serge Gainsbourga „se s ničím nehnulo“. Teď je tam muzeum

Pařížský byt, v němž bydlel francouzský zpěvák Serge Gainsbourg, se otevře veřejnosti jako muzeum. Prostory zůstaly přesně v tom stavu, v jakém byly po hudebníkově smrti v roce 1991. Bytem návštěvníky provází audioprůvodce namluvený zpěvákovou dcerou, herečkou Charlotte Gainsbourgovou. Zájem je ještě před otevřením veliký.
14. 9. 2023|

„Největší Pařížanka ze všech Britek.“ Zemřela herečka a zpěvačka Jane Birkinová

Ve věku 76 let zemřela britská herečka, režisérka a zpěvačka Jane Birkinová. Jednu z prvních rolí dostala ve snímku Michelangela Antonioniho Zvětšenina. V sedmdesátých letech se stala populárním sex symbolem, v roce 1976 hrála v režijní prvotině svého tehdejšího partnera, skladatele Serge Gainsbourga Je t'aime moi non plus. Jejich společná stejnojmenná píseň svou otevřenou sexualitou vyvolala kontroverze, dodnes je velmi populární. O zpěvaččině smrti informoval Le Parisien.
16. 7. 2023|

Odešel hlas s milionem básní, zemřela ikona francouzského šansonu Juliette Gréco

Ve věku 93 let zemřela ikona francouzského šansonu Juliette Gréco, která se proslavila zhudebněnými básněmi od Jacquese Préverta, Charlese Aznavoura, Jacquese Brela, Georgese Brassense či Serge Gainsbourga. Její rodina podle agentury AFP informovala, že zpěvačka zemřela ve středu v okruhu svých blízkých ve svém domě v Ramatuelle na jihovýchodě Francie.
23. 9. 2020|