TÉMA

Hygienické stanice

Výzva Daniela Landy k zahlcení hygien nebyla podle žalobce trestným činem, informují Seznam Zprávy

Iniciativa Zlatý špendlík organizovaná zpěvákem Danielem Landou, která loni v listopadu vyzývala k zahlcení krajských hygienických stanic žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím, se podle žalobce nedopustila trestného činu. Státní zástupce uvedl, že výzva sice nabádala k obstrukčnímu chování, ale nešlo o sabotáž, tedy ani o trestný čin. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
2. 2. 2022|

Hygienici musí podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé po návratu z rizikových zemí přišli na test

Hygienici mají podle ministra zdravotnictví hlídat dodržování opatření u lidí vracejících se z ciziny. Zamezit se tak má zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Hlavní hygienička počítá s cílenou kontrolou všech, kteří nepřijdou v termínu na test. V praxi je teď dohled spíš namátkový. Epidemiologové doporučují zaměřit se navíc i na dodržování samoizolace.
22. 6. 2021|

V nemocnicích leží dosud nejvíc pacientů s covidem, pomoc nabídlo Německo a Švýcarsko

V nemocnicích leží s covidem přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. V Plzeňském, Karlovarském a Pardubickém kraji nejsou na intenzivní péči už téměř žádná volná lůžka. Kvůli kritické situaci česká vláda dojednala místa pro pacienty s covidem v Německu, pomoc nabídlo i Švýcarsko a jednání probíhají i s Polskem, řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu. Německo také rozhodlo, že prodlouží kontroly na hranicích.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 20:41|

Do karantény nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým, ale oba budou mít roušku

Do karantény nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Karanténa nebude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech. Vojtěch to řekl po pondělním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika. V týdnu od 21. září by také mělo být spuštěno takzvané sebereportování. Pozitivně testovaný člověk na onemocnění covid-19 vyplní webový formulář s informacemi o svých kontaktech.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 17:23|