TÉMA

Valeryj Capkala

Běloruská opozice je rok od největších protestů ve vězení, emigraci či pod tlakem doma

Období před loňskými prezidentskými volbami v Bělorusku bylo možná nejzajímavější za celou třicetiletou historii země. Vyzvat dlouholetého vládce Alexandra Lukašenka chtělo 55 osobností včetně řady známých tváří. Režim nakonec k volbám pustil jen pět politiků, a to za podmínek, které české ministerstvo zahraničí i řada dalších zemí označily za nesvobodné a nedemokratické. Následné protesty i všechny opoziční síly tvrdě potlačil. Osud kandidátů rok po volbách 9. srpna shrnul web německé stanice Deutsche Welle.
9. 8. 2021|

„Nevyzývejte k Majdanům, pište o sklizni a foťte kombajny." Lukašenko chce vyhnat zahraniční novináře

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko pohrozil vypovězením zahraničních novinářů, které obvinil, že před srpnovými volbami hlavy státu proti němu podněcují protesty. Měli by se podle něj místo toho věnovat zemědělské sklizni, informuje agentura Reuters.
23. 7. 2020|

Běloruská volební komise vyřadila hlavní Lukašenkovy soupeře. Lidé vyšli do ulic, policie je zatýkala

Běloruská volební komise v úterý oznámila seznam kandidátů pro prezidentské volby, které se uskuteční 9. srpna. Ze soupisu přitom vyřadila dva možné hlavní soupeře autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka, který zemi vládne od roku 1994 a nyní usiluje už o šestý mandát hlavy státu po sobě. Lidé proti tomu vyšli prostestovat, policie je rychle začala zatýkat.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 21:46|