TÉMA

Chrudimka

V rybníku v Pardubicích z neznámých důvodů uhynulo asi osm set kilogramů ryb

V rybníku v pardubické části Drozdice uhynulo v sobotu asi osm set kilogramů ryb. Příčina znečištění vody a úhynu zatím není známa. Hasiči začali rybník ředit čistou vodou. Informoval o tom starosta městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka (ANO). Obvodu, jehož součástí Drozdice jsou, rybník patří. Případem se zabývá i policie, podle ní se škoda pohybuje kolem sta tisíc korun.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 22:53|

Kvůli sporu o podmáčenou zeď musí Chrudim vrátit deset milionů z dotace na cyklostezku

Zborcenou zeď, která tvoří koryto řeky Chrudimky, nechce nikdo opravit. Nehlásí se k ní ani město Chrudim, ani Povodí Labe. Kvůli sporu teď musí vedení města vrátit více než desetimilionovou dotaci na opravu cyklostezky. Ta vede přímo nad zdí. Dokud nebude opravená zeď, nemůže město opravit ani cyklostezku.
9. 1. 2023|

Třešňový sad Červěňák zarůstal nálety. Pardubičtí ho teď chtějí obnovit

Třešňový sad v přírodní lokalitě Červeňák v Pardubicích čeká obnova. Zanedbávané stromy lidé ze spolku Pestré Polabí od pondělí zbavují náletových dřevin, podle předsedy spolku Martina Trávníčka vysadí také nové stromy.
24. 1. 2022|

Východ Česka mohou v neděli znovu zasáhnout silné bouřky

Ve východní polovině Česka se mohou v neděli odpoledne a večer znovu objevit silné bouřky. Při přívalových deštích může napršet okolo 30 milimetrů srážek. Aktuální výstraha meteorologů je s nižším stupněm nebezpečí než na bouřky, které ze čtvrtka na pátek prošly částí země.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 19:10|

Rozvodněná řeka odřízla od okolí část Opavy. Některé toky mají podle meteorologů dál stoupat

Rozvodněná řeka Opava odřízla od okolí opavskou místní část Držkovice, zaplavila všechny tři příjezdové komunikace, dostanou se na ně pouze hasiči. Podle meteorologů se ale většinou situace na východě republiky uklidňuje. Stoupat však má ještě Morava, například v Olomouci by měla třetího povodňového stupně dosáhnout v pátek. Pojišťovny už evidují škody za necelých patnáct milionů korun.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 21:10|

Déšť dál rozvodňuje řeky. Na východě Čech a na Moravě platí třetí povodňové stupně

Po vydatných deštích stoupaly i ve středu hladiny řek na východě Čech a na Moravě. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásilo během dne mnoho míst po celém Česku. Hasiči pomáhali stavět provizorní hráze z pytlů s pískem a odčerpávali vodu ze sklepů. Na Karvinsku voda omezila provoz na dálnici D1 u Vrbice a toky jsou rozvodněné i ve Zlínském kraji. Řeka Morava ve Strážnici se blíží stupni extrémního povodňového ohrožení, obyvatelé však evakuování nejsou.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 23:53|
Počasí

Ve východních Čechách hrozily dopoledne záplavy, výstraha se však nenaplnila

Kvůli zvýšenému odtoku vody platila i ve středu dopoledne výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodněmi hlavně ve východní části Čech.  Ta však kolem poledne přestala platit a k záplavám tentokrát naštěstí nedošlo.
1. 7. 2020Aktualizováno1. 7. 2020, 12:46|
Počasí

Ve Vsetínské Bečvě se utopil vodák, druhý je ve vážném stavu. Rozvodněné hladiny ale klesají

Regionální záplavy, které postihly Česko, mají další oběť. Zemřel jeden ze dvou vodáků, kteří se převrátili na Vsetínské Bečvě pod splavem v Hovězí. Druhý je ve vážném stavu. Situace na tuzemských řekách se přitom uklidňuje. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň již neplatí na žádném místě, druhý stupeň zůstává pouze na Novohradce a Chrudimce. Oběť velké vody oznámil Lopeník na Slovácku. V pondělí ještě může pršet na východě České republiky, zejména v Beskydech.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 21:09|