TÉMA

John Kasich

O prezidentu USA rozhoduje 538 lidí, někteří občané volit nemohou. Systém hlasování je unikátní

Americké prezidentské volby se blíží. Občané Spojených států si první listopadové úterý zvolí budoucí hlavu státu. Systém volby je ale složitější než prosté přímé hlasování a může se stát, že v Bílém domě usedne ten, kdo získal méně hlasů. Nabízíme přehled toho, co se stane 3. listopadu a jak si Američané volí prezidenta.
14. 10. 2020|

Další čtyři roky s Trumpem už nechtějí. Řada významných republikánů letos volí Bidena

Kandidátem na prezidentskou funkci je za Republikánskou stranu úřadující prezident Donald Trump, jeho spolustraníci ale nejsou v jeho podpoře zdaleka jednotní. Demokratického nominanta Joea Bidena veřejně podpořili například exministr Powell, bývalý guvernér Kasich či bývalý šéf Trumpovy komunikace Scaramucci.
12. 10. 2020|

Funkce prezidenta je nad jeho chápání, opřela se do Trumpa Obamová. Jedinou cestou z chaosu je podle ní hlas Bidenovi

Donald Trump je špatný prezident, přináší chaos, rozděluje a zcela mu schází empatie. Během prvního dne nominačního sjezdu Demokratické strany to řekla bývalá první dáma Spojených států Michelle Obamová. Jediným způsobem, jak ukončit současný chaos, je podle ní dát na podzim hlas Joeu Bidenovi. Bývalého viceprezidenta  na sjezdu podpořil i vermontský senátor Bernie Sanders či bývalý republikánský guvernér John Kasich.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 13:38|

Americký nejvyšší soud se zastal mladistvých imigrantů. „Snílci“ tak budou dál chráněni před deportací

Americký nejvyšší soud se postavil snaze Donalda Trumpa ukončit právní ochranu pro více než půl milionu mladistvých imigrantů (takzvaných snílků) před deportací. Informovala o tom agentura AP.  „Nemáte pocit, že mě nejvyšší soud nemá rád?“ reagoval prezident na Twitteru.
18. 6. 2020|