TÉMA

Lysice

V Lysicích na Blanensku testují přes dva tisíce ovocných stromů

Většina nových odrůd ovoce, které se v posledních letech v Česku objevily, roste pohromadě v Lysicích na Blanensku. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) na tamější zkušební stanici registruje nově vyšlechtěné odrůdy ovoce a zároveň udržuje takzvanou živou kolekci, do které umisťuje již registrované odrůdy. Každý šlechtitel, který chce uvést novou odrůdu na český trh, ji musí nejprve nechat přihlásit do seznamu odrůd. Odborníci v Lysicích ji následně pozorují ve vegetačním i mimovegetačním období.
17. 4. 2024|

Zámecké zahrady v Lysicích na Blanensku se znovu otevírají

Zámecké zahrady v Lysicích otevřely své brány návštěvníkům po dvou letech intenzivní rekonstrukce. K slavnostnímu otevření dojde až v červnu, kdy většina rostlin rozkvete, nicméně návštěva zámku je možná již od čtvrtka. Návštěvníci budou mít možnost procházet se zámkem sami, přičemž v každé místnosti bude k dispozici průvodce, který jim poskytne doprovodný výklad. Rekonstrukce zámku vyšla na celkových 194 milionů korun a začala na podzim 2021. Práce však ještě nekončí, do dubna příštího roku by měly být dokončeny práce na střeše zámku, které vyjdou na dalších 18 milionů korun.
28. 3. 2024|

Lysický zámek rekonstruuje zahradu, návštěvníci výsledek uvidí v roce 2024

Správa zámku v Lysicích na Blanensku se zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) zahájila obnovu zámecké zahrady a zahradnictví. Práce, které zahrnují stavební úpravy, statické zajištění, rozvody elektřiny a vody, zahradnické práce i nové výsadby, vyjdou na 180 milionů korun a měly by skončit v roce 2024, řekla kastelánka zámku Martina Rudolfová.
22. 10. 2021|

České památky čekají rekonstrukce. Na opravu hradů a zámků poputují stamiliony

České památky čekají rozsáhlé rekonstrukce, proběhnout by měly například na hradě Karlštejn. Nejnákladnější opravy se letos chystají také na zámku v Telči, které zasáhnou třeba kapli Všech svatých nebo starý pivovar. Národní památkový ústav podle mluvčí Jany Hartmanové plánuje i velké úpravy zámku v Náchodě nebo Lysicích.
22. 2. 2020|