Téma 15 let ČT24

15 let ČT24

15 let ČT24: Útoky vejci na politiky ČSSD

Vyjádření nedůvěry vládě a následná vyhrocená kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Útoky vajíčky na politiky, které se staly jejími symboly, sledoval v roce 2009 Luboš Rosí.

15 let ČT24: Pád Nečasovy vlády

Při zásahu na Úřadu vlády zadržela policie devět osob. O čtyři dny později padl kabinet Petra Nečase. Aféru, která vedla k vypsání předčasných voleb, sledovala Štěpánka Martanová.

15 let ČT24: Nová budova Národní knihovny

Dne 3. března 2007 byly vyhlášeny výsledky soutěže na budovu Národní knihovny na pražské Letné. Vítězný návrh architekta Jana Kaplického se dosud nerealizoval. Kauzu sledoval Jiří Svoboda.

15 let ČT24: Ledovka 2014

Dva dny, kdy život v Česku zastavila ledová krusta. Kvůli ledovce uvázlo v prosinci 2014 po celé zemi přes sto tisíc cestujících. V Praze se poprvé po více než sto letech zastavila tramvajová doprava. Situaci sledoval Jan Beránek.

15 let ČT24: Hurikán Katrina

V srpnu 2005 hurikán Katrina zcela zpustošil New Orleans. O život přišlo 1971 lidí. Přímo na místě nejhorší přírodní katastrofy v dějinách USA natáčel Martin Stehlík.

15 let ČT24: Havárie letadla s hokejisty Jaroslavle

Tragická nehoda letadla s hokejisty Jaroslavle si v roce 2011 vyžádala 44 obětí. Mezi nimi byli i tři čeští mistři světa. Případ sledoval Jan Lajčák.

15 let ČT24: Tvrdé protesty na Šluknovsku a Novoborsku

Z napětí mezi většinovou společností a Romy na Šluknovsku a Novoborsku vznikly v roce 2011 rozsáhlé protesty, proti kterým musela zasáhnout speciální pořádková jednotka. Dění natáčela Lea Surovcová.

15 let ČT24: Kůň Převalského zpět v přírodě

Pražská zoo dopravila do mongolských stepí už 34 koní Převalského. V oblasti jich žije téměř tři sta a populace bude brzy životaschopná. Převoz zvířat sledovala Dana Zlatohlávková.

15 let ČT24: Povodně 2013

Povodně v červnu 2013 zasáhly přes 1200 obcí, v sedmi krajích byl vyhlášen nouzový stav. O život přišlo patnáct lidí. V zatopených obcích natáčel Aleš Hazuka.

15 let ČT24: Vražda ve Žďáru

Šestnáctiletý Petr Vejvoda přišel o život, když ho v roce 2014 v budově školy ubodala psychicky nemocná žena. Státní zástupce její případ později zastavil. Případ sledovala Blanka Poulová.

Program ČT24 začal vysílat 2. května 2005 ve 13 hodin. Jeho diváky jako první přivítal ve zprávách Bohumil Klepetko.

První čtyři měsíce vysílala ČT24 v osmnáctihodinovém režimu, plný provoz začal 5. září.

ČT24 vysílala digitálně - přes klasickou anténu ji tak mohli diváci přijímat jen ve formátu DVB-T. Přechod na digitální vysílání v Česku přitom naplno začal až v roce 2008 a skončil o dva roky později. Až tehdy mohli lidé v celé ČR naladit ČT24 přes běžnou anténu. Jeden z nejběžnějších způsobů sledování tak i proto představoval web www.ct24.cz.

V roce 2018 dokončila Česká televize potřebné technické úpravy, aby mohla většinu obsahu ČT24 nabízet ve vysokém rozlišení HD. Vysílání ve vysoké kvalitě je dnes k dispozici přes DVB-T2, v kabelových a IPTV televizních sítích a pochopitelně také na webu ČT24 a v mobilní aplikaci.

Od roku 2013 je pravidelně nejsledovanější ryze zpravodajskou veřejnoprávní stanicí v Evropě. Týdně si ji pustí více než 3 miliony lidí. Za patnáct let nabídla ČT24 divákům více než 129 tisíc hodin vysílání, z toho 69 % premiérového. Mezi nejsledovanější pořady patří tradičně speciály vysílané při mimořádných domácích i zahraničních událostech. V neděli 15. března letošního roku oslovila ČT24 téměř 4,2 milionu dospělých diváků, což je rekord v historii programu.

Velmi vysoce je hodnocena spokojenost s vysíláním, na desetibodové škále dosahuje hodnoty 8,8. ČT24 je tak aktuálně z hlediska spokojenosti nejlépe hodnocenou stanicí na tuzemském trhu.

ČT24 slaví výročí. Vysílat začala přesně před patnácti lety

ČT24 je nejsledovanějším zpravodajským kanálem v Evropě. Týdně si ji pustí zhruba 3,25 milionu diváků. Vysílání této zpravodajské stanice začalo přesně před 15 lety, 2. května 2005.

Webu čtyřiadvacítky je patnáct let. Podívejte se, jak se měnil, klik za klikem

Před patnácti lety spustila Česká televize zpravodajský kanál ČT24. Současně začaly fungovat webové stránky, které právě čtete, tedy www.ct24.cz. Web byl v počátcích fungování klíčový i pro samotný televizní program – ten byl totiž šířen digitálně, a tak jej v prvních letech mnoho lidí mohlo sledovat právě jen přes internet. Stránky čtyřiadvacítky si postupně vybudovaly pověst nejdůvěryhodnějšího zpravodajského webu a toto označení opakovaně obhajují.

15 let ČT24: Boje v Afghánistánu

Být zpravodajem ve víru války je snad tou nejtěžší profesní výzvou, které může novinář čelit. Zpravodaj Michal Kubal byl spolu se svým štábem přímým pozorovatelem války v Afghánistánu.

15 let ČT24: Donald Trump prezidentem

Prezidentské volby v roce 2016 byly událostí, kterou Američané nezažili pravděpodobně několik generací. Donald Trump se stal ve svých 70 letech nejstarším a nejbohatším prezidentem v historii Spojených států. Jeho cestu na vrchol americké politiky sledoval Martin Řezníček.

15 let ČT24: Orkán Kyrill

Za jedinou noc spadlo tolik stromů, kolik lesníci vytěží za celý rok. Orkán Kyrill porazil v noci z 18. na 19. ledna 2007 jen na Šumavě na milion stromů. V Česku připravil o život 4 lidi, v Evropě na jeho následky zemřelo 48 osob. Situaci natáčel Aleš Hazuka.

15 let ČT24: Požár ve Vítkově

Při žhářském útoku v roce 2009 utrpěla tehdy dvouletá Natálie popáleniny téměř na 80 procentech těla. Čtyři pachatelé byli za rasově motivovaný útok odsouzeni k trestům 20 až 22 let. Případ sledovala Marta Pilařová.

15 let ČT24: Entropa Davida Černého

Entropa Davida Černého stála v Bruselu od ledna 2009 jako symbol českého předsednictví EU. Po pádu vlády Mirka Topolánka autor Entropu předčasně demontoval. Dění kolem díla sledovala Eva Spáčilová.

15 let ČT24: Demonstrace proti Andreji Babišovi

Demonstrace proti premiéru Babišovi a za nezávislost justice se v červnu 2019 zúčastnilo více než čtvrt milionu lidí. Stejný počet ji sledoval na obrazovkách České televize. Přenosy realizoval Marek Straka.

15 let ČT24: V roce 2011 zemřel Václav Havel

18. prosince 2011 zemřel Václav Havel. Během státního pohřbu se do smutečního průvodu postupně zapojilo deset tisíc lidí. Přímý přenos sledovalo 2,9 milionu diváků. Vysílání zajišťovala Helena Veselá.

15 let ČT24: Sebevražedné útoky v Bagrámu

Sebevražedné útoky u afghánské základny Bagrám si v roce 2014 a 2018 vyžádaly nejvíce obětí z řad Armády ČR. Příběhy osmi padlých vojáků sledoval Karel Rožánek.

15 let ČT24: Lánská schůzka

Schůzka, která nebyla. Aktéři takzvané Lánské schůzky svou účast na setkání 26. října 2013 několik dní popírali. Účastníci schůzky po jejím přiznání do dvou týdnů opustili vedení ČSSD. Případ sledoval Petr Vašek.

15 let ČT24: Hromadná nehoda na D1

Největší nehoda v historii české dopravy. Stovky aut a jejich posádek se kvůli náhlému zhoršení počasí staly účastníky hromadné nehody na téměř 50 kilometrech dálnice D1. Na místě byl Ondřej Schneider.

15 let ČT24: Požár kostela Božího těla v Třinci-Gutech

Unikátní dřevěný kostel Božího těla v Třinci-Gutech, centrum věřících s nevyčíslitenou historickou hodnotou, podlehl požáru 2. srpna 2017. Oheň založili tři mladíci, kteří na sebe chtěli upozornit. Případ sledoval Martin Musial.

15 let ČT24: Metanolová aféra

V dějinách kriminalistiky neměl tento případ u nás obdoby. Metanolová aféra si vyžádala čtyřicet osm obětí a jde o druhou nějvětší katastrofu v historii země. Pachatelé dostali doživotní tresty. Případ sledoval Josef Kvasnička.