TÉMA

Ján Langoš

30 let zpět: Premiéra filmu Žebrácká opera

Před třiceti lety měl premiéru film Žebrácká opera. Slavnostního uvedení do kin se v pražské Lucerně vedle tvůrců zúčastnil Václav Havel i další politici. O novém díle se na kameru rozhovořili jeden z protagonistů snímku Josef Abrhám a režisér Jiří Menzel. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 9. 2021|

Ceny Trilobit získali tvůrci dokumentu V síti, Jana Brejchová i otec a syn Trojanové

Audiovizuální ceny Trilobit znají své vítěze. Navzdory koronavirové epidemii se po čtyřiatřicáté udělovaly v Berouně. Hlavní cenu si odnesli Barbora Chalupová a Vít Klusák za dokument V síti. Ocenění za celoživotní dílo získala herečka Jana Brejchová. Porotu zaujali také Ivan a Josef Trojanovi v historickém dramatu Šarlatán, film Karel, já a ty nebo dokument Postiženi muzikou.
23. 1. 2021|

Před 30 lety dostali estébáci „domácí vězení“. Ministr vydal rozkaz ke zrušení tajné policie

Přerod od komunismu k demokracii znamenal před třiceti lety nejen změnu státního zřízení, ale dotkl se i tisíců zaměstnanců, kteří přišli o práci. Byli mezi nimi také příslušníci Státní bezpečnosti. Někteří odešli sami už před koncem roku 1989, protože tušili, že ve svobodném státě pro ně nebude uplatnění. Definitivní rozklad StB nastal ovšem až 31. ledna 1990, když ministr vnitra Richard Sacher vydal rozkaz o zrušení některých složek tajné policie.
31. 1. 2020|