TÉMA

Uherský Ostroh

Báňský úřad opět zamítl odvolání týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Český báňský úřad v Praze (ČBÚ) znovu rozhodl o odvolání proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu na Hodonínsku. Jeho první rozhodnutí zrušil Krajský soud v Brně a věc mu vrátil k posouzení. Úřad všech třicet odvolání znovu zamítl, do rozhodnutí obvodního báňského úřadu ale doplnil podmínku, že hornická činnost nesmí být prováděna na území koridoru územní rezervy pro průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe.
10. 6. 2022|

Soud v Brně zrušil rozhodnutí báňského úřadu týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru v souvislosti se zamýšlenou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Obce, firmy a instituce, které bojují proti těžbě, mají obavy ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 140 tisíc obyvatel. Podle soudu nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci, a stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění těžby do nezastavěného území.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 17:19|

Báňský úřad zamítl námitky proti těžbě štěrkopísku na Hodonínsku. Obce se budou bránit u soudu

Český báňský úřad zamítl námitky obcí a Jihomoravského kraje proti stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Firma České štěrkopísky teď může podat žádost o těžbu. Úřad o ní bude rozhodovat v novém řízení. Proti těžbě bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro sto tisíc obyvatel na Hodonínsku. Bránit se teď chtějí u soudu.
20. 5. 2020|

Těžba u Moravského Písku se přiblížila. Krajský úřad se bojí znečištění pitné vody pro 100 tisíc lidí

Ministerstvo životního prostředí odmítlo námitky Jihomoravského kraje k těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Báňský úřad tak stanovil dobývací prostor, o těžbě samotné ale ještě nerozhodl. Pokud by k ní udělil souhlas, bude se kraj nejspíš bránit i soudně. S těžbou nesouhlasí kromě kraje i desítky obcí, bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100 tisíc lidí.
13. 1. 2020|