TÉMA

PS752

Pětice zemí chce po Íránu odškodnění a řádně vyšetřit sestřelení letadla

Důkladné a transparentní vyšetřování a také odškodné pro rodiny obětí požadují vlády pěti zemí, které přišly o své občany v letadle sestřeleném íránskými bezpečnostními silami nedaleko Teheránu. Ministři zahraničí Kanady, Ukrajiny, Velké Británie, Švédska a Afghánistánu vyzvali k nezávislému stíhání osob odpovědných za tragédii ukrajinského stroje.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 19:07|

„Náš nepřítel je zde, ne v Americe.“ Íránci znovu protestovali proti režimu

V Teheránu a dalších íránských městech druhým dnem lidé protestují proti režimu v reakci na sobotní přiznání íránských revolučních gard k sestřelení ukrajinského letadla se 176 lidmi na palubě. Protesty už na Twitteru podpořil americký prezident Donald Trump. Během sobotní demonstrace, kterou úřady rozehnaly, byl zadržen britský velvyslanec kvůli podezření z podněcování protivládních protestů. Londýn obvinil Teherán z porušení mezinárodního práva.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 19:48|

„Raději bych zemřel, než se podílel na takové tragédii,“ lituje sestřelení letadla generál revolučních gard

Írán přiznal sestřelení ukrajinského dopravního letadla se 176 lidmi na palubě. Důvodem byla lidská chyba, uvedla tamní státní televize s odvoláním na armádu. V pozdějším televizním vystoupení přijal plnou zodpovědnost za tragédii velitel íránských revolučních gard. Ukrajina i Kanada, která přišla při tragédii o šest desítek občanů, žadají po Íránu postavení viníků před soud, oficiální omluvu, kompenzaci a rychlou repatriaci obětí. Evropská agentura pro bezpečnost letectví doporučila aerolinkám vyhýbat se přeletům Íránu.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 19:46|

Írán poskytl Ukrajině přístup k černým skříňkám letu PS752. Popírá obvinění, že boeing sestřelil

Írán umožnil Ukrajině plně spolupracovat na vyšetřování středeční katastrofy letu PS752. Ukrajinští experti podle ministra zahraničí Vadyma Prystajka získali přístup k jeho černým skříňkám. Kde bude jejich obsah analyzován, nebylo podle něj zatím rozhodnuto. Írán znovu kategoricky popřel tvrzení některých západních států, že ukrajinský stroj sestřelila jeho raketa.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 18:33|

Letadlo v Íránu bylo sestřeleno, uvedl kanadský premiér. Média zveřejnila video

Ukrajinské letadlo, které se zřítilo ve středu po startu v Teheránu, Írán sestřelil. S odvoláním na informace tajných služeb to ve čtvrtek řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Podle jeho informací letadlo zasáhla íránská raketa. Trudeau ale zároveň dodal, že to mohlo být neúmyslné. Íránská vláda zprávy o zasažení stroje raketou popřela a vyzvala zástupce firmy Boeing, aby se zúčastnili prozkoumání černých skříněk. Video, které zřejmě ukazuje sestřelení letadla, zveřejnil americký deník The New York Times.
9. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 08:42|

Ukrajinští experti chtějí v Íránu na místě, kde se zřítilo letadlo, hledat úlomky rakety

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na čtvrtek vyhlásil státní smutek za oběti letecké katastrofy u Teheránu. Jeho vláda podle něj uvažuje o několika možných příčinách, které mohly pád letounu způsobit. V troskách stroje zahynulo všech 176 cestujících, jedenáct z nich byli Ukrajinci. Podle ukrajinské bezpečnostní rady se budou v místě neštěstí hledat i případné úlomky ruské rakety.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 20:25|

Většinu obětí pádu ukrajinského letadla tvoří Íránci a Kanaďané. Příčiny neštěstí se vyšetřují

Nejméně 170 lidí zahynulo při nehodě ukrajinského letounu, který se ve středu zřítil krátce po startu z teheránského letiště. Agentura Reuters píše o 176 obětech, z nichž 167 je cestujících a devět členů posádky. Většina obětí byli podle Ukrajiny Íránci, v troskách letadla zahynulo také 63 Kanaďanů. Íránské úřady tvrdí, že příčinou neštěstí byla technická závada, Ukrajinci o příčině zatím nemluví. Obě země budou na vyšetřování spolupracovat.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 16:47|