TÉMA

Santa Claus

Vánoční výzdoba si našla cestu i do Turecka, je tam ale spíše symbolem komerce než křesťanství

Advent není věcí jen zemí s převážně křesťanskou tradicí. Postava, která roznáší dárky, vánoční stromeček a ozdoby si našly cestu i do států, kde jsou křesťané nepočetnou menšinou. Jedním z nich je i Turecko.
23. 12. 2022|

Oslavy Vánoc napříč evropskými zeměmi skýtají různá specifika

Vánoce mnoha podob, i tak by se dala popsat oslava jednoho z největších křesťanských svátků v Evropě. I když každá země slaví tu stejnou událost, tradice a zvyky jsou ve spoustě zemí naprosto odlišné od těch českých. Dalo by se říct, že Ježíšek, který nosí dárky, je spíš výjimkou – pro většinu evropských států je tím, kdo děti obdarovává, spíš starší muž podobný Santa Clausovi.
25. 12. 2020|

KVÍZ: Co víte o historii Vánoc a o tom, jak se slaví ve světě?

Jaký úkol by ve Švédsku o Vánocích měla plnit nejstarší dcera v rodině? Proč belgické děti navštěvuje Mikuláš hned dvakrát? Otestujte si své znalosti o vánočních tradicích a o tom, jak tyto svátky prožívají lidé z různých koutů světa.
25. 12. 2019|

Santa a manta. Santa Claus se potápí s rejnoky

V jihokorejském Soulu připravili v předvánočním čase pro návštěvníky podmořského akvária vystoupení potápěče v obleku Santy Clause a mořských panen v podání místních akvabel. Santa rozdává rybám jako dárečky různé pochutiny. Návštěvníci si tak v klidu mohou prohlédnout různé druhy ryb, včetně oblíbených rejnoků.
5. 12. 2019|