TÉMA

Savojsko

Při ultramaratonu u Mont Blancu zemřel český závodník

Při závodě u nejvyšší alpské hory Mont Blanc se v noci na středu vážně zranil český běžec. V nemocnici následně zemřel. Potvrdili to organizátoři ultramaratonu Ultra Trail du Mont Blanc na francouzské straně hory.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 11:58|

Italská vláda trvá na uzavření zimních areálů během svátků

Italská vláda trvá na uzavření lyžařských areálů během vánočních a novoročních svátků. Kabinet to oznámil při jednání s předsedy krajských rad, píše agentura ANSA. Regionální představitelé vládu vyzvali, aby uzavřela hranice, pokud provoz v zimních střediscích zatím nepovolí. O pravidlech, která budou platit během vánočních svátků, chce italská vláda rozhodnout do konce tohoto týdne.
27. 11. 2020|

Itálie znovu rozdmýchala spor o Mont Blanc. Vadí jí, že Francie v oblasti vytvořila ochrannou zónu

Itálie ve středu prostřednictvím svého velvyslance ve Francii kritizovala opatření departementu Horní Savojsko, který tento měsíc vyhlásil přírodní ochrannou zónu v oblasti hory Mont Blanc. Informovala o tom agentura APA. Řím označil krok francouzských úřadů za vměšování, protože se podle něj týká i italského území. Obě země se dlouhodobě přou o to, kudy přesně vede na Mont Blancu jejich společná hranice.
22. 10. 2020|

Muž, který stojí za dohodou o brexitu. Francouz Barnier je tvrdý vyjednavač, který hraje fér

Od samotného začátku vyjednávání Velké Británie s Evropskou unií o podmínkách brexitu stál přímo v centru dění Michel Barnier. Francouzský politik a diplomat, který si v průběhu života vysloužil i přezdívky „lyžařský instruktor“ či „kretén z Alp“, reprezentuje celou sedmadvacítku. Uzavření nové dohody s Londýnem je z velké části jeho zásluhou, i když se pozornost soustředí spíše na britského premiéra Borise Johnsona.
18. 10. 2019|