TÉMA

Pavel Černý

Colt číslo 539 370. Gabčíkova pistole je na světě

Když se Josefu Gabčíkovi zasekl samopal a bomba vržená Janem Kubišem v zatáčce v pražské Libni Reinharda Heydricha jen zranila, pokoušel se ho Gabčík ještě zastřelit pistolí – opět bezvýsledně. Co se s Gabčíkovou zbraní Colt 1903 Pocket Hammerless stalo, dlouho nebylo jasné. Nyní, 80 let po útoku na Heydricha, je však opět na světě. Historici ji nazývají svatým grálem československého protinacistického odboje.
27. 5. 2022|

Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli

Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|

Skupina senátorů chce do ústavy zakotvit právo bránit se zbraní, vychází z petice se sto tisíci podpisy

Právo bránit se legálně drženou zbraní chce do ústavního pořádku zakotvit skupina senátorů. Zákonodárci horní komory připravili novelu, která má mimo jiné reagovat na snahu Evropské unie držení zbraní regulovat, a doplnila by Listinu základních práv a svobod. Senátorská iniciativa vychází z petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí.
17. 9. 2019|