TÉMA

Středoevropské fórum Olomouc

Středoevropské fórum získá futuristický vzhled. Stavět se bude podle původního návrhu

Dlouho plánovanou expozici středoevropského výtvarného umění (SEFO) vybuduje Muzeum umění definitivně v proluce v Denisově ulici, a to podle původního návrhu architekta Jana Šépky. Rozhodnutí v pátek oznámilo vedení muzea a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na stavbu výjimečné expozice futuristického vzhledu loni v lednu vláda uvolnila 593 milionů korun.
11. 9. 2020|

Trestní oznámení kvůli SEFO policie odložila. Bývalí ředitelé muzea údajně trestný čin nespáchali

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a Pavla Zatloukala, které před odchodem z funkce ministra kultury podal Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). Projekt se připravuje už zhruba deset let a vláda na něj uvolnila 600 milionů korun. Podle policie se trestný čin nestal.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 11:53|
Interview ČT24

S tím člověkem nemá cenu mluvit, řekl Zaorálek o čínském velvyslanci

Olomoucký projekt Středoevropského fóra má své mouchy, ale trestní oznámení nebylo na místě, řekl v Interview ČT24 ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Trestní oznámení podle něj nebylo opodstatněné ani v případě bývalého šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Nový ministr kultury také uvedl, že je zbytečné mluvit s čínským velvyslancem, protože nechápe svou funkci a v Česku dělá politiku.
12. 9. 2019|

Zaorálek zrušil Staňkovo výběrové řízení pro olomoucké muzeum umění

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) oznámil, že zruší vypsané výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci. Do jejího čela jmenuje Ondřeje Zatloukala, který instituci nyní z pověření vede. Bývalý ředitel Michal Soukup, kterého odvolal předchozí šéf resortu, se podle Zaorálka může stát Zatloukalovým zástupcem a vést jeden z odborů muzea. Ministr se mu také za kroky svého předchůdce omluvil.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 18:46|
90‘ ČT24

Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|