TÉMA

Vodní nádrž Vranov

Lipenskou a vranovskou přehradu trápí sucho. Mají méně vody než loni

V Lipenské a vranovské přehradě je na podzim méně vody než před rokem. Důvodem je nedostatek srážek a slabý přítok. Například vranovská přehrada je aktuálně naplněna zhruba z poloviny. Na Lipně hladina nádrže pro změnu klesla za poslední měsíc o šedesát centimetrů. Zatímco lodě po ní plují většinou bez omezení, majitelé jachet v přístavech mají problémy.
20. 10. 2023|

Dva znalci se u soudu zastali projektanta zřícené Trojské lávky

Dva znalci se u soudu zastali obžalovaného projektanta zřícené trojské lávky Jiřího Stráského. Jeden z nich uvedl, že korozi konstrukce způsobilo používání zakázané posypové soli. Druhý řekl, že projekt i výpočty byly v pořádku a že „hlavním hřebíčkem do rakve“ byla povodeň z roku 2002. Oba zkritizovali provedené opravy a podivili se nad tím, že k nim Stráský nebyl přizván.
16. 9. 2020|
Počasí

Víkend přinese zatím nejteplejší den letošního roku. A také bouřky

První dekáda léta je za námi, počasí ale často připomínalo spíš jaro než léto. Většinou nás provázely teplotně podprůměrné dny, zato srážek spadlo převážně nadprůměrné množství, místy i výrazně – deficit vláhy se tak konečně výrazněji snížil. Teď se ale počasí radikálně mění. Do střední Evropy totiž od východu začíná proudit teplý vzduch a jeho příliv bude zesilovat.
12. 6. 2020|

Prázdniny přinášejí víc práce vodním záchranářům. Na Dalešické přehradě mají nové zázemí

Během prvních letních dní utonuli na jihu Moravy dva lidé. K jednomu neštěstí došlo u Vranovské přehrady, kde vodní záchranáři stále čekají na stavbu své základny. Naopak nového zázemí se po 30 letech dočkali ti u Dalešické přehrady. Sloužit tam budou nepřetržitě opět celé léto.
3. 7. 2019|