TÉMA

Vladimír Tomšík

Ať sportují, ale vybrat Čínu byla chyba, zaznělo v debatě politiků o zimní olympiádě

Na slavnostním zahájení zimních olympijských her v Číně chyběla řada světových politiků. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) sdělil, že je důležité dát najevo, že pořádání Her v této zemi není v pořádku. Zdůraznil, že sportovci za to ale nemohou. Podobně mluvili i poslankyně Eva Decroix (ODS) a senátor Michael Canov (SLK). Podle nich je problémem, že Čína byla jako pořadatelský stát vybrána.
5. 2. 2022|

Olympiáda v Číně bude bez členů české vlády, uvedlo ministerstvo zahraničí

Nikdo z vládních politiků se nezúčastní zimních olympijských her v Pekingu. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. O akcích, kterých se zúčastní čeští diplomaté včetně velvyslance, zatím nebylo rozhodnuto. Hry v Číně začnou za devět dní.
26. 1. 2022|

Podle Lipavského je Česko připraveno podpořit sankce proti Rusku. Blížící se olympiádu v Číně nepodporuje

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý po jednání krizového štábu resortu zahraničí sdělil, že deeskalace rusko-ukrajinského konfliktu se nedaří. Česko ale zatím nestahuje z Ukrajiny svoje diplomaty, nabádá však občany, aby nejezdili do rizikových oblastí. V Interview ČT24 sdělil, že Česko je připraveno podpořit sankční režimy proti Rusku, prohlásil, že Ukrajina si volí směřování na západ. Ministr také uvedl, že Česko nepodporuje Zimní olympijské hry v Číně.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 20:06|

Zeman odmítl politické zneužívání olympiády v Pekingu, sportovcům popřál úspěch i zdraví

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl politické zneužívání olympijské myšlenky, konkrétně bojkotu olympiády včetně ohlášené neúčasti politiků. Uvedl to ve zdravici českým olympionikům mířícím na zimní hry v Pekingu, kterou v sobotu zveřejnil Hrad na svém webu. Sportovcům popřál úspěch i zdraví, organizátorům pak profesionalitu, aby se nestalo, že ve výpravě budou neočkovaní proti koronaviru.
15. 1. 2022|

Evropa musí být připravena, řekla Charanzová k situaci na ukrajinské hranici. Podle Lipavského se NATO chystá na všechny scénáře

Svět se zabývá situací na ukrajinské hranici. Europoslankyně Dita Charanzová (za ANO) se domnívá, že by do jednání měla být více zapojena i Evropská unie. Ruský prezident Vladimir Putin podle ní testuje soudržnost transatlantických vazeb. Řekla to v Otázkách Václava Moravce. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzdvihl sílu spojenectví se Spojenými státy. NATO podle něj také počítá se všemi scénáře vývoje.
9. 1. 2022|

Česko vyslalo pět tun humanitární pomoci do Číny. Thajsko a Austrálie hlásí první oběti koronaviru

Armádní speciál s pěti tunami humanitární pomoci odletěl v neděli ráno do Pekingu. Do Číny veze roušky, respirátory či ochranné obleky, přistát by měl v pondělí. Ve světě hlásí první oběti nemoci COVID-19 Austrálie a Thajsko, nákaza se rozšířila do Arménie, Ekvádoru či Irska.
1. 3. 2020|

Odtajněné protokoly ČNB: intervence mohly začít dříve, nakonec rozhodl Hamplův hlas

Devizové intervence – tedy to, že v listopadu 2013 Česká národní banka (ČNB) „přivázala“ kurz koruny k euru nad hranici 27 korun – budou rozdělovat ekonomickou komunitu patrně už napořád. Z podkladů pro jednání bankovní rady vyplývá, že experti ČNB původně doporučovali tento krok už na počátku srpna i na konci září téhož roku. Tehdy byl ale proti tehdejší viceguvernér Mojmír Hampl, který hlasoval pro až na jednání 7. listopadu, čímž poměr hlasů převážil.
27. 1. 2020|

Před šesti lety spustila centrální banka intervence k oslabení koruny. Hlasování bylo tehdy těsné

Hlasování, kterým Česká národní banka před šesti lety rozhodla o devizových intervencích oslabujících tuzemskou měnu, bylo těsné. Pro spuštění se tehdy vyslovili čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Vyplynulo to z vystoupení části někdejších centrálních bankéřů na akci Institutu Václava Klause věnované výročí začátku intervencí. Ty trvaly do dubna 2017.
7. 11. 2019|

Velvyslanec Kopecký se přesune z Číny do Arménie. Podle Lidových novin kvůli sporu se Zemanem

Velvyslanec Bedřich Kopecký se v červenci přesune z Číny do Arménie. Napsaly to Lidové noviny (LN). Kopeckému měl původně mandát v Číně skončit až v únoru 2020. Prezident Miloš Zeman mu ale podle deníku vyčítal podepsání dopisu apelujícího na dodržování lidských práv v Číně. Kopeckého v Pekingu nahradil bývalý viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.
27. 6. 2019|