TÉMA

Ortodoxní židé

30 let zpět: Obnovený židovský hřbitov v Lipníku nad Bečvou

Před 30 lety byl v Lipníku nad Bečvou slavnostně otevřen a vysvěcen obnovený židovský hřbitov. Zdejší hřbitov byl založen v roce 1567 a za nacistické okupace zcela zničen. Ceremonie obnovy se zúčastnil kancléř prezidenta republiky Karel Schwarzenberg, zástupci ortodoxních Židů z celého světa a představitelé velvyslanectví USA.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 4. 2022|

Izraelská vláda chce zrovnoprávnit reformní judaismus. Ortodoxní židé to odmítají

V Izraeli se schyluje k velké náboženské změně. Nová vláda chce zrovnoprávnit neortodoxní směry judaismu, které doposud fungují spíše jako spolky než jako oficiální náboženské společnosti. Jejich rabíni nemůžou například provádět židovské svatby. Ortodoxní židé to ale odmítají, protože považují modernizační tendence za módu odporující tradicím.
10. 7. 2021|

Netanjahuovi končí termín pro sestavení vlády. Jednání zasekl spor o narukování ultraortodoxních židů

Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi ve středu vyprší lhůta, ve které měl sestavit novou koaliční vládu. Rozhovory se zadrhly kvůli sporům mezi menšími pravicovými stranami. Ty se neshodnou v otázce, zda ultraortodoxní židé budou muset rukovat do armády. Už v pondělí izraelský parlament udělal první krok na cestě k novým volbám. Kvůli volebnímu patu poslanci předběžně schválili rozpuštění zákonodárného sněmu, projít ale musí ještě finálním hlasováním.
29. 5. 2019|