TÉMA

Charles Manson

Násilím jim stříhali vlasy a kopali i do těhotných. Nová kniha popisuje zásahy komunistů proti českým „máničkám“

Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás! – heslo komunistické propagandy mělo vést v 70. letech k diskriminaci všech příznivců undergroundové hudby. Tehdejší režim si ale nevystačil pouze s šikanou takzvaných „mániček“, ale neostýchal se proti nim použít i násilí. Příslušníci Veřejné bezpečnosti rozháněli koncerty a brutálně zakročovali proti těm, kteří si přišli jen poslechnout hudbu. Historici nově vyčíslili počet obětí těchto fyzických útoků.
19. 11. 2020|

Tenkrát v Hollywoodu koukala Tarantinovi pod ruce i česká kameramanka

Tenkrát v Hollywoodu, pocta zlaté éře filmového průmyslu od Quentina Tarantina, vstupuje do českých kin. Devátý film kultovního režiséra se odehrává na pozadí skutečné události, vraždy herečky Sharon Tateové a jejích přátel, kterou provedli stoupenci Charlese Mansona. Natáčení filmu se v Kalifornii zúčastnila i česká kameramanka Jana Hojdová.
14. 8. 2019|

Los Angeles kvůli Mansonovi před 50 lety sevřel strach. Tarantino atmosféru doby přenesl na filmové plátno

Píše se 9. srpna 1969, losangeleská policie prohledává místo pětinásobné brutální vraždy, která otřásla érou hippies a také pocitem bezpečí hollywoodských hvězd. Během dvou nocí zabili stoupenci Charlese Mansona v Los Angeles sedm lidí včetně tehdejší manželky režiséra Romana Polanského, těhotné herečky Sharon Tateové. Zločin stále budí hrůzu i morbidní zvědavost povzbuzovanou knihami, ale i filmem. Příští týden jde na toto téma do českých kin snímek Quentina Tarantina.
8. 8. 2019|

Glosa z Cannes: Tarantinovy historky z Hollywoodu zastínily Parazity

Před 25 lety uvedl režisér Quentin Tarantino v Cannes premiéru dnes kultovních Pulp Fiction a získal za ně tehdy Zlatou palmu. Ocenění jeho „historek z podsvětí“ posunulo žánrové hranice filmového násilí – bylo přijato jako hra. Desáté výročí pak připadá na premiérové uvedení jeho Hanebných panchartů. Na 72. ročník festivalu se sledovaný filmař vrátil s novinkou Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood). A pozdvižením, které jeho snímek doprovázelo, zastiňoval ostatní.
23. 5. 2019|