TÉMA

Buddha

Obrazem: Den, kdy se zrodil buddhismus. Věřící si připomínají Vesak

Jeden z nejdůležitějších dnů v buddhistickém roce připomíná narození, osvícení i smrt Buddhy. Slavnostní den zvaný Vesak má v mnoha buddhistických zemích rozdílný charakter a rovněž připadá na různé květnové dny.  V Thajsku se letošní oslavy konaly 26. května. Galerie fotografií představuje průběh slavností, jež se odehrávaly kolem chrámového komplexu Wat Phra Dhammakaya, založeného v roce 1970. Samotná hlavní budova může pojmout najednou až 300 tisíc návštěvníků. Sakrální stavba je postavena v provincii Pathum Thani v jižní části země. Její obliba mezi věřícími je dána i dobrou dostupností do hlavní města Bangkoku, od kterého se nachází jen pár kilometrů.
28. 5. 2021|

„Nezbylo nic než prázdný otvor.“ Před dvaceti lety Taliban zlikvidoval dvě obrovské sochy Buddhy

Ještě před barbary z takzvaného Islámského státu, ničiteli starověkých kulturních památek, tu byl Taliban. Před dvaceti lety zničili tito islámští extremisté nenahraditelnou dvojici kamenných Buddhů v afghánském Bámjánu. Třicet osm, respektive padesát čtyři metrů vysoké sochy vytesané na přelomu 6. a 7. století do skály bořili s pomocí výbušnin několik dní v březnu 2001. Podle tehdejšího talibanského vůdce mully Umara jejich existence odporovala Koránu.
9. 3. 2021|

Buddhisté slaví Vesak. Jejich nejdůležitější svátek připomíná Siddhárthu Gautamu

Narození, osvícení i smrt Siddhárthy Gautamy si v těchto dnech připomínají buddhisté po celém světě. Svátek Vesak nepřipadá všude na stejný den. Většinou se slaví o prvním květnovém úplňku, někde si ho ale připomenou až v červnu. Siddhártha Gautama, známý pod jménem Buddha, žil v Indii mezi šestým a čtvrtým stoletím před naším letopočtem a je považován za zakladatele buddhismu.
22. 5. 2019|