TÉMA

601. skupina speciálních sil generála Moravce

Zóna ČT24: 601. skupina z Prostějova tvoří základ bojeschopnosti speciálních sil. ČT natočila její jinak tajný výcvik

Úderné akce, jako je vysvobozování zajatců nebo zajímání nepřátel, získávání informací a podpora jiných armádních jednotek, jsou hlavní role českých speciálních sil. Vojáci elitního útvaru procházejí specifickým výcvikem. Jeho základ je pro všechny stejný, jednotlivci se pak ale zaměřují na různé specializace. Česká televize dostala unikátní příležitost podívat se na jinak tajný výcvik 601. skupiny z Prostějova. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24.
12. 11. 2023|

Sportovec zachránil život svému spoluhráči, který zkolaboval. Doma se ani nepochlubil

Cenu Fair Play při vyhlašování Sokola roku získal Ondřej Škultety, který při volejbalovém zápase v prostějovské sokolovně pohotově zachránil život svému spoluhráči. K události, při které by řada lidí zaváhala, došlo loni. Škultetymu při záchraně kolegy pomohl i výcvik v elitní armádní jednotce.
8. 4. 2023|

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli smrti Afghánce. Úřady k věci mlčí

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli údajnému podílu na smrti vraha jejich kolegy. Informaci přinesl týdeník Respekt. Afghánský bojovník zastřelil na základně v Šindándu českého psovoda Tomáše Procházku. Útočníka následně vyslýchali čeští a američtí vojáci. Po několika hodinách atentátník zemřel. Událost vyšetřují i ve Spojených státech.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:21|

Babiš chce vysílat vojáky do zahraničí bez souhlasu parlamentu. Odmítají to ale i jeho spojenci

Kdyby dokázal premiér Andrej Babiš (ANO) prosadit svou, mohla by vojáky do zahraničí vysílat vláda bez souhlasu parlamentu. Podpora poslanců je zatím nutná, aby mohli vojáci vyjet za hranice. Babiš to řekl při návštěvě elitní 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Na jeho myšlenku ale zatím přišly odmítavé reakce, a to i od Babišových politických spojenců – šéfů ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 20:02|