TÉMA

Daň z nabytí nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti bude minulostí, odpočty u hypoték však zůstanou, rozhodla sněmovna

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Neprošel však souběžný návrh na zrušení daňových odpočtů u hypoték. Poslanci také vyřkli poslední slovo i k prohloubení schodku letošního státního rozpočtu na půl bilionu korun.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 20:31|

Nižší DPH, zrušení daně z nabytí nemovitosti. „Pražský“ návrh pro lepší dostupnost bydlení míří na vládu

Hlavní město předložilo zákon, který reaguje na nedostatek bytů v Česku a na jejich nedostupnost kvůli příliš vysokým cenám. Praha navrhuje snížit DPH z 15 na 10 procent nebo za určitých okolností zrušit daň z nabytí nemovitosti. Obojí dohromady může ušetřit při pořízení bytu i statisíce korun. V pondělí se bude úpravou zabývat vláda. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) ale s návrhem nesouhlasí. Stát by podle ní přišel o šest miliard korun.
13. 1. 2020|

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitostí. Podle některých senátorů je nemorální

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitých věcí. Svůj návrh vložil do poslanecké novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí, která má osvobodit od daně první prodej bytů v rodinných domech. S pozměňovacím návrhem na zrušení daně přišel senátní hospodářský výbor. Předlohu nyní dostane opět sněmovna, která o senátním návrhu na zrušení daně rozhodne. Na dani z nabytí vybral stát jen loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 19:47|

Senát zamítl snížení mzdy zastupitelů sedících v parlamentu a vládě

Senát zamítl snahu poslanců, kteří chtějí snížit na dvě pětiny mzdu placených zastupitelů, kteří jsou členy parlamentu nebo vlády. Senátoři návrhu vytýkali mimo jiné to, že odměny snižuje bez toho, aby se snížilo množství práce nebo odpovědnost placených zastupitelů z řad zákonodárců a že zasahuje do chodu rozhodování samospráv. Poslanci mohou veto senátorů přehlasovat. Senát chce také třeba zrušit zákon, který zakazuje prodej ve velkých obchodech o vybraných svátcích, zabýval se i daní z nabytí nemovitosti a Národní sportovní agenturou, proti jejímuž vzniku se postavil.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 16:24|