TÉMA

Zahradnictví

Začala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice se zaměřuje na ekologickou udržitelnost

V Olomouci ve čtvrtek odstartovala jarní etapa Flory Olomouc. Hlavní expozice Mezinárodní květinové a zahradnické výstavy připomíná Království barev a dává důraz na ekologickou udržitelnost, přehlídku květin doprovodí zahradnické trhy. Připraveny jsou také workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a odpočinkové zóny. Jarní Flora Olomouc 2023 potrvá do neděle 23. dubna.
20. 4. 2023|

Nové otáčivé hlediště by mohlo být v bývalém zahradnictví. Řešení vítá divadlo i Český Krumlov

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohlo stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Vznikla by nová točna i její zázemí. Je to nejreálnější varianta, shodují se ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a krumlovský místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na nynějším v zámecké zahradě, kde umístění točny památkáři dlouhodobě kritizují. Odhad nákladů na stavbu nové točny byl podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 bývalé vlády asi jeden a půl miliardy korun.
16. 2. 2023|

Lysický zámek rekonstruuje zahradu, návštěvníci výsledek uvidí v roce 2024

Správa zámku v Lysicích na Blanensku se zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) zahájila obnovu zámecké zahrady a zahradnictví. Práce, které zahrnují stavební úpravy, statické zajištění, rozvody elektřiny a vody, zahradnické práce i nové výsadby, vyjdou na 180 milionů korun a měly by skončit v roce 2024, řekla kastelánka zámku Martina Rudolfová.
22. 10. 2021|

Rozkvetla Zahrada Čech. Ukáže květiny, stromky i zahradní techniku

V pátek začíná v Litoměřicích jeden z největších zahradních veletrhů v zemi Zahrada Čech 2021. Akce je určená zejména pro zahrádkáře, chalupáře, kutily i milovníky přírody. Každoročně navštíví veletrh desítky tisíc lidí. Letos se koná už 45. ročník. Výstaviště se letos s místní galerií domluvilo na výběru obrazů, které byly v pavilonu přetvořeny a upraveny do podoby ovoce, zeleniny a květin. Akce končí příští týden ve středu.
10. 9. 2021|

V Blansku začne stavba nového obchodního centra. Ustoupit mu musejí chátrající skleníky

Zchátralé skleníky na nábřeží Svitavy v Blansku ustoupí obchodnímu centru. Se stavbou chtělo město ve spolupráci se soukromým investorem začít už před šesti lety, termín ale několikrát odsunulo. Na místě by mělo vzniknout celkem patnáct prodejen a parkoviště pro 250 vozidel. V těchto dnech se ještě uklízí po bývalém zahradnictví, v následujících dnech má začít demolice skleníků.
14. 5. 2021|

Tak velký zájem zahradnictví nepamatují. Lidé nakupují sazenice zeleniny i ovocné stromky

Zahradnictví v Česku zaznamenávají větší zájem zákazníků o nákupy než v minulých letech. Podle prodejců je to způsobeno především nařízenou karanténou, lidé mají víc času na své zahrádky. Dalším důvodem je uzavření hranic a to zejména s Polskem, kam byli lidé zvyklí jezdit za levnějším zbožím.
14. 5. 2020|