TÉMA

Rudolf Doucha

Nejvyšší soud definitivně zprostil obžaloby aktéry privatizace OKD

Nejvyšší soud podle informací České televize odmítl dovolání státního zástupce v kauze privatizace OKD. Znalec Rudolf Doucha je tak definitivně zproštěn obžaloby, zproštěný je i exmanažer Fondu národního majetku Jan Škurek. Jeho bývalý kolega z fondu Pavel Kuta se konce procesu nedožil. Nejvyšší soud konstatoval, že jde ze strany státního zastupitelství o dovolání „zjevně neopodstatněné“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:33|

Kriminalisté odložili údajné vytunelování OKD. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo

Vyšetřovatelé po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Kriminalisté rozsáhlý případ odložili, protože se nepotvrdilo podezření z trestného činu, uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kriminalisté prověřovali, zda nové vedení OKD po roce 2004 společnost záměrně netunelovalo pomocí údajně nevýhodných půjček, čímž by mohlo způsobit její úpadek v roce 2016.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:30|

Případy Nečasové nebo privatizace OKD jsou u Nejvyššího soudu rok. Čekání oddaluje odškodnění či obnovu procesu

Už rok čekají na rozhodnutí u Nejvyššího soudu případy manželky bývalého premiéra Jany Nečasové nebo privatizace OKD. Dovolání v trestních věcech přitom brněnská instance vyřídí průměrně za měsíc a půl a neuzavřených kauz je teď nejmíň za posledních 10 let. Čekání na verdikt prodlužuje cestu k odškodnění nebo k obnově procesu.
1. 11. 2020|

Kauza OKD: Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudky u znalce Douchy i dalších dvou obžalovaných

Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudek v kauze související s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD. Obžalován byl jednak znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD a rovněž bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 17:31|