TÉMA

Slavonice

Úzká, nebezpečná a zavalená kamiony. Rekonstrukce silnice z Dačic do Slavonic startuje

Začíná rekonstrukce silnice z Dačic do Slavonic na Jindřichohradecku. Místní lidé a řidiči na ni čekali 20 let. Jde o důležitý silniční tah z jižních Čech a Vysočiny do Rakouska. Úzká cesta je přetížená kamionovou dopravou. Stavbaři upraví tamní křižovatku a rozšíří nebezpečný desetikilometrový úsek.
1. 8. 2023|

Přivezla jsem babičku domů, řekla Ann Altmanová při předání obrazu židovskému muzeu v Brně

Úspěšná vědkyně v oblasti molekulární biofyziky a biochemie Ann Altmanová věnovala Moravskému židovskému muzeu Malý Mehrin obraz své babičky Annie Wotzilkové, která zahynula v koncentračním táboře v Osvětimi. Z New Yorku ho do Brna přivezla osobně.
19. 4. 2023|

Spolu s volbami proběhne šestnáct místních referend. Rozhodnou o Zelené bráně i o chovu jelena

Současně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny budou lidé rozhodovat i v šestnácti místních referendech. Vyplývá to z evidence ministerstva vnitra, kterému obce musejí uspořádání hlasování nahlásit. Nejvíc referend se bude konat v Jihomoravském a Jihočeském kraji, se třemi plebiscity pak počítají v Plzeňském kraji. V sedmi krajích obce místní referenda neplánují, stejně jako v Praze. Historicky se v Česku zatím konalo 317 místních referend, více než čtvrtina z nich ale kvůli nízké účasti neplatila.
18. 9. 2021|

„Stál tam jako dítě, když má plné kalhoty,“ popsala sekretářka NSDAP ústup nacistů z Benešovska

Z ošetřovatelky a vychovatelky dětí nacistkou a udavačkou. Takový byl osud Gisely Sochůrkové, sekretářky okresního šéfa NSDAP v Benešově. Na svoji válečnou udavačskou činnost ale navázala i po roce 1945. Při výsleších detailně popsala, jak fungoval výcvikový prostor SS na Benešovsku a jak vypadal ústup jednotek, při kterém se ukázala pravá povaha jejich velitelů.
22. 8. 2021|

Na Krnovsku pokáceli staletý dub. Kácení přibývá, zřejmě i kvůli poklesům ceny dřeva

Česká inspekce životního prostředí zahájila šetření případu pokáceného dubu v lesích na Krnovsku. Její inspektoři ve středu zkoumali zbytky mohutného stromu přímo na místě. Pokácení dubu v minulých dnech pobouřilo veřejnost. Není to jediný podobný případ, za vyšším kácením listnáčů může stát snaha kompenzovat si příjmy kvůli poklesům ceny jehličnatých stromů.
6. 5. 2021|

Stromy ve Slavonicích prý ohrožují okolí. Lidé přesto protestují proti jejich kácení

Část lidí ve Slavonicích na Jindřichohradecku se postavila proti kácení stromů. Radnice ho vysvětluje potřebou obnovit obecní zeleň, ta stará údajně ohrožuje okolí. Odpůrci kácení ale namítají, že se Slavonice zbytečně zbavují i zdravých dřevin.
16. 3. 2021|

Architektka Sedláková k památkám: Já tvrdím, že turista nedá pokoj, dokud objekt svého zájmu nezničí

Panorama pražské Pankrácké pláně se postupně mění už přes čtyřicet let. K první vysoké budově Motokovu přibývají další a další věžáky. Podle mnohých kritiků je to problém a v důsledku to může znamenat i vyškrtnutí Prahy ze seznamu světového dědictví UNESCO. A není to jediné místo, které může vadit, dvojice odborníků z UNESCO město v minulých dnech navštívila – závěry z celotýdenní mise budou k dispozici do šesti týdnů. O architektuře a jedinečnosti Prahy si v pořadu Události, komentáře povídal s architektkou ČVUT Radomírou Sedlákovou moderátor Jakub Železný.
30. 3. 2019|