TÉMA

Severochema

Muž má zaplatit 157 milionů za to, že způsobil požár Severochemy v Liberci

Náhradu škody přes 157,5 milionu korun má zaplatit šestačtyřicetiletý Jiří Mach, který byl souzen za to, že v roce 2017 způsobil požár firmy Severochema v Liberci. Zároveň mu okresní soud uložil podmíněný trest na tři roky se zkušební dobou na pět let. Machovi hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení, vinu nepřiznal. Verdikt není pravomocný. Na místě se odvolala státní zástupkyně, která požadovala nepodmíněný trest na čtyři až 4,5 roku. Obhajoba žádala zprošťující rozsudek.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 16:34|

Požár Severochemy se vrací k okresnímu soudu, podmínku pro bývalého zaměstnance zrušil odvolací soud

Případ Jiřího Macha, který podle zrušeného prvoinstančního rozsudku při krádeži chemikálií způsobil požár liberecké chemičky Severochema, musí znovu projednat Okresní soud v Liberci. Nařídil to odvolací krajský soud. Podle obžaloby Mach způsobil škodu 55 milionů korun.
3. 3. 2021|

Bývalému zaměstnanci Severochemy uložil soud kvůli požáru podmínku

Tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let uložil Okresní soud v Liberci muži, který byl obžalovaný z obecného ohrožení kvůli rozsáhlému požáru liberecké chemičky Severochema. ČTK to potvrdila soudkyně Blanka Škrétová. Zároveň by měl obžalovaný Jiří Mach zaplatit za přímé škody 28 milionů korun. Rozhodnutí soudu ale není pravomocné, případem se bude zabývat odvolací soud. Státní zástupkyně Věra Němcová se podle televize Nova odvolala.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 14:23|

Za obřím požárem chemičky v Liberci byl podle policie zaměstnanec. Chtěl si odlít chemikálie

Z požáru libereckého družstva pro chemickou výrobu Severochema obvinila policie po bezmála dvou letech jednoho z tehdejších zaměstnanců. Chtěl si jen načerpat – zcela v rozporu s podnikovými předpisy – nějaké chemikálie, přitom ale kvůli neodborné manipulaci nastal elektrostatický výboj a vznikl požár se škodou za více než sto milionů korun. Muži teď za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí až osm let vězení.
21. 3. 2019|