TÉMA

Jaroslava Jermanová

V kauze smluv s externisty na středočeském úřadě potvrdil soud bývalé vedoucí kanceláře hejtmanky podmínku

V případu pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě odvolací soud potvrdil Haně Mastrini, bývalé vedoucí kanceláře někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), roční podmínku s odkladem na dva a půl roku. Snížil jí ale peněžitý trest o 10 tisíc na 140 tisíc korun. Externisté podle policie odpracovali méně hodin, než za kolik dostali zaplaceno, Mastrini podle verdiktu výkazy práce podepisovala. Odsouzená už v minulosti pochybení odmítla.
12. 12. 2022|

Bývalá vedoucí kanceláře exhejtmanky Jermanové míří kvůli smlouvám s externisty před soud

Státní zástupkyně podala obžalobu na někdejší vedoucí odboru kanceláře bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Týká se kauzy s pracovními smlouvami externistů na krajském úřadě. Informaci ČT potvrdila státní zástupkyně Michala Ševčíková. Žalobkyně viní úřednici Hanu Mastrini z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Druhého obviněného v kauze, kterým je bývalý vysoký úředník Roman Šubert, policie stále vyšetřuje. Kraj podle dřívějších informací údajně vyplácel externistům v době, kdy byla hejtmankou Pokorná Jermanová, pět milionů korun ročně.
4. 1. 2022|

Mám obavu, zda okolí prezidenta nechrání spíše samo sebe, uvedl Rakušan

Česko míří k bezprecedentnímu rozhodnutí. Parlament v listopadu možná určí, zda převést pravomoci prezidenta republiky. Předseda STAN Vít Rakušan v Interview ČT24 uvedl, že kancléř Vratislav Mynář není tím, kdo by prezidenta chránil, a že hrozí reálné nebezpečí, že by jednal za prezidenta. V pořadu Rakušan mluvil i o vyjednávání o budoucí vládě nebo Tomiu Okamurovi.
19. 10. 2021|

Budu teď mít 1,385 milionu nadřízených, říká Pecková, která se stala hejtmankou Středočeského kraje

Novou hejtmankou Středočeského kraje je kandidátka hnutí Starostové a nezávislí Petra Pecková. Získala silný mandát, hlasovalo pro ni 50 z 65 krajských zastupitelů. Skončila tak čtyřletá doba vlády Jaroslavy Jermanové z ANO, která se podle nové hejtmanky stala symbolem evokující kontroverze. Pecková se na roli hejtmanky těší a v Interview ČT24 uvedla, že teď bude mít téměř 1,4 milionu nadřízených, čímž narážela na počet obyvatel kraje.
17. 11. 2020|

Jermanová vzdala kandidaturu do výboru kraje. Mluví o mediálním honu

Končící středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nebude kandidovat na předsedkyni krajského kontrolního výboru. Uvedla, že se tak rozhodla s ohledem na tlak, který podle ní přímo i prostřednictvím médií vyvíjejí zástupci nové koalice. Lídři koaličních stran její rozhodnutí přivítali.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 16:55|

Středočeská vláda podepsala koalici. Nominaci Jermanové nebudeme kádrovat, uvedla Pecková

Zástupci nové středočeské koalice nebudou žádat opoziční hnutí ANO, aby navrhlo do čela kontrolního výboru někoho jiného než končící hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Je ale otázkou, zda bude do čela výboru zvolena, uvedla pravděpodobná nástupkyně Pokorné Jermanové Petra Pecková (STAN). Lídři stran, které se dohodly na krajské vládě, ve středu v Praze podepsali koaliční smlouvu.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 15:35|

Ve Středočeském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Středočeský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 856 kandidátů. Do Středočeského kraje zároveň spadá či zasahuje pět obvodů, kde se letos volí senátor: Česká Lípa, Kolín, Příbram, Kladno a Louny.
4. 9. 2020|
Reportéři ČT

Záchranářka kritizovala Středočeský kraj za nedostatek pomůcek, teď ji vyšetřuje policie

Veronika Brožová pracuje u záchranné služby Středočeského kraje a v prvních dnech po vypuknutí koronavirové krize upozornila otevřeným dopisem na nedostatek ochranných pomůcek. Teď policie z odboru boje proti extremismu a terorismu zjišťuje, zda nespáchala trestný čin. Policie se zaměřila i na redakci oblastního serveru Náš region, který dopis zveřejnil. Kauze se v reportáži pro pořad Reportéři ČT věnovali Jana Neumannová a Ondřej Golis.
26. 5. 2020|
Otázky Václava Moravce

Kraje se připravují na pacienty s koronavirem, veřejné akce rušit nechceme, říkají hejtmani

Kraje se připravují na pacienty s koronavirem. Například Středočeský kraj uvolní pro nemocnice v regionu až dvacet milionů korun. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) dodal, že nadcházející závody světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě by se rušit neměly. O dopadech koronaviru na kraje přišel diskutovat i hejtman Ústeckého Kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).
1. 3. 2020|

Ministerstvo odmítlo přezkoumat rozhodnutí kraje o Babišově údajném střetu zájmů

Ministerstvo spravedlnosti nepřezkoumá rozhodnutí středočeského krajského úřadu ohledně údajného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše (ANO). Pro zahájení přezkumného řízení neshledalo ministerstvo důvody. Nic se tedy již nezmění na rozhodnutí krajského úřadu, že Babiš ve vztahu k médiím spadajícím pod holding Agrofert ve střetu zájmů nebyl.
7. 11. 2019Aktualizováno7. 11. 2019, 19:14|

Nekvalitně opravená silnice a neořezané stromy. Reportéři ČT se podívali na zakázky ve Středočeském kraji

Silnice ve Středočeském kraji patří podle dopravních znalců dlouhodobě k nejhorším v celém Česku. Vedení kraje se brání tím, že na všechny opravy nemá peníze. Kritici ale tvrdí, že v případě silničních zakázek se ztrácejí stamiliony, a proto jsou silnice ve špatném stavu. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) jde o politický boj a pro taková obvinění chybí důkazy. Pořad Reportéři ČT se věnoval dvěma silničním tendrům. V prvním případě podle znalce kraj vyhodil peníze za zfušovanou opravu, ve druhém dokonce platil za nic. Natáčel Ondřej Golis.
15. 10. 2019|

Hejtmanka Jermanová odmítá vliv na Babišovu kauzu údajného střetu zájmů. Kraj přeskupil úředníky

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová odmítla, že by měla jakýkoli vliv na rozhodování úředníků v kauze údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (oba ANO). Krajský úřad od 1. února začlenil dosavadní odbor správních agend, který měl rozhodovat v Babišově kauze, do odboru legislativně právního. Podle Pirátů to vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úřadu v případu.
11. 2. 2019|

Imoba vrátila evropskou dotaci na Čapí hnízdo

Společnost Imoba vrátila padesátimilionovou dotaci na středočeskou farmu Čapí hnízdo. Informoval o tom ředitel Regionálního operačního programu Střední Čechy Kamil Munia. Většina peněz skončí ve státním rozpočtu, část dostane kraj.
29. 6. 2018Aktualizováno29. 6. 2018, 10:44|