TÉMA

Areva

Stát by měl v březnu podepsat s firmou ČEZ smlouvy na nový jaderný blok v Dukovanech

Stát v únoru povede konzultace s uchazeči o stavbu nového jaderného bloku v Česku, řekl v to úterý generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. V březnu má následovat podepsání smluv mezi státem a ČEZem. A to jak rámcové, na výstavbu jaderné elektrárny, tak prováděcí na první etapu projektu, která by podle dřívějších informací měla skončit závěrem výběrového řízení a územním rozhodnutím.
28. 1. 2020|

Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy ČEZu

Investory nových jaderných zdrojů v Česku mají být dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ – EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro Jadernou elektrárnu Temelín. Navrhovaný investorský model stavby bude v pondělí schvalovat vláda. Počítá se s tím, že investice by měla být placena skupinou ČEZ, a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Jako podpora státu budou podle návrhu uzavřeny smlouvy mezi státem a ČEZem, které umožní zajistit získání úvěru pro stavbu zdroje za výhodných podmínek obdobných tomu, jako by si půjčoval stát.
2. 7. 2019Aktualizováno2. 7. 2019, 15:58|
OVM

Nový jaderný zdroj by měl stavět ČEZ s garancí státu, řekla ministryně Nováková

Nový jaderný zdroj v Česku by měla stavět společnost ČEZ s nějakou formou garance státu, uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) v Otázkách Václava Moravce. To je podle ní varianta financování, kterou preferuje vláda. Plány na případnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku už několik let brzdí právě nejasnoti ohledně financování. Podle ministryně je ale vyloučené, že by byl tendr vypsán ještě letos.
3. 2. 2019|