TÉMA

Ilan Ramon

Zkáza Columbie před dvaceti lety přiblížila konec éry raketoplánů

Jen minuty dělily před 20 lety – 1. února 2003 – raketoplán Columbia od přistání na Zemi. V důsledku poškození tepelného štítu se však stroj ve výšce 63 kilometrů rozpadl. Nikdo ze sedmi členů posádky, pěti mužů a dvou žen, nehodu nepřežil. Mezi nimi byl i první izraelský astronaut Ilan Ramon. Jeden z účastníků pověstného náletu na irácký jaderný reaktor v Osiraku měl tehdy s sebou kresbu Petra Ginze, pražského hocha, který nepřežil holocaust.
1. 2. 2023|

Kresba židovského chlapce Petra Ginze po cestě vesmírem dorazila do Terezína

Kresba židovského chlapce Petra Ginze Měsíční krajina se po putování na oběžné dráze dostala do Terezína, kde v ghettu pobýval za druhé světové války její autor, než byl zavražděn v Osvětimi. Americký astronaut Andrew Feustel měl kopii obrázku s sebou na své poslední vesmírné misi. Astronautova manželka Indira, která má po matce české kořeny, přiznala, že je to pro ně velmi emotivní zážitek.
8. 4. 2019|

Nové izraelské letiště v Ejlatu chrání vysoký plot. V případě vyostření konfliktu může nahradit Tel Aviv

U izraelského letoviska Ejlat bylo otevřeno nové mezinárodní letiště. Nese jména Ilana a Asafa Ramonových a v Negevské poušti má především povzbudit místní turistický ruch. Mělo by ale být přínosem také pro sousední Jordánsko a Egypt. Přesto ho od sousedů odděluje vysoký plot. V dobách zostření blízkovýchodního konfliktu může sloužit jako náhradní letiště za telavivské letiště Bena Guriona, napsala agentura Reuters.
21. 1. 2019|