TÉMA

Ludwig Mies van der Rohe

Brněnská vila Tugendhat slaví 20 let na seznamu UNESCO a zve na sváteční prohlídky

Brněnská vila Tugendhat oslaví 20. výročí od zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO. Pro zájemce o architekturu správa vily připravila mimořádné sváteční prohlídky 26. a 31. prosince. Ve čtvrtek také spouští nové webové stránky.
16. 12. 2021|

Střecha nad hlavou je stejně třeba jako hlava nad střechou, ukazuje architektura od secese k dnešku

„Architektura je odrazem společnosti, odrazem existence národa,“ poznamenává historik architektury Vladimír Šlapeta, jeden z kurátorů nové výstavy Česká architektura od secese k dnešku. Koná se jako připomínka stopadesátého výročí narození architekta Jana Kotěry. Vedle jeho prací ale v Jízdárně Pražského hradu představuje rovněž na pět set děl a téměř tři sta architektů působících na českém území od konce devatenáctého století do současnosti.
1. 9. 2021|

Děsil se pokojů plných figurek a deček. Před 125 lety se narodil Fritz Tugendhat

Podnikatel Fritz Tugendhat je známý hlavně jako majitel slavné funkcionalistické vily, která nese jeho jméno a již vybudoval spolu s manželkou Gretou. Pocházel z bohaté německé židovské továrnické rodiny, jejíž členové se od poloviny 19. století zasloužili o rozvoj Brna. O majetek, včetně světově proslulé stavby, je ale připravili nejdříve po okupaci nacisté a posléze také komunistický režim.
10. 10. 2020|

Cena Miese van der Rohe vybrala 40 případů nejlepší současné architektury. Jeden objevila i v Bratislavě

Porota ceny Miese van der Rohe zveřejnila užší výběr staveb, které si podle ní zaslouží ocenění EU pojmenované po slavném německém architektovi. Z 383 staveb se v dalším kole rozhoduje mezi čtyřiceti, které podle porotců nejlépe vypovídají o současných architektonických trendech: recyklaci, výstavbě bytů a zájmu o kulturu. V užším výběru jsou zastoupeny budovy ze sedmnácti evropských zemí. Se sedmi vede Francie, poprvé se ale do pozornosti ceny dostala i slovenská architektura díky rekonstrukci bývalé továrny v Bratislavě. Zda se slovenští architekti dostali do finálové pětice, bude jasné 13. února. Vítěze porota oznámí 7. května.
21. 1. 2019|