TÉMA

Hrubá mzda

Události komentáře

Superhrubou mzdu zrušíme a musíme zrušit, zní z ANO i po odkladu vládního rozhodnutí

Superhrubá mzda je celoevropská anomálie a kabinet nadále počítá s jejím zrušením. V Událostech, komentářích to prohlásil poslanec za hnutí ANO Jan Volný, podle kterého je jen potřeba dojednat sanaci vzniklého finančního výpadku ve státním rozpočtu. Právě nejasnosti kolem ztráty pro státní kasu vedly vládní koalici v úterý k tomu, že debatu o zrušení superhrubé mzdy odložila.
15. 1. 2020|

Velká reforma: snížení daní na 15 procent z hrubé mzdy a vyšší zdravotní odvody

Plán na zrušení superhrubé mzdy je hotový. Víc než čtyři miliony zaměstnanců by mohly od roku 2021 platit daň ve výši 15 procent z hrubé mzdy. České televizi to exkluzivně řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Z veřejných rozpočtů by ale kvůli tomu podle ministerstva financí vypadlo přes 100 miliard. Proto zároveň zvažuje zrušení platby za státní pojištěnce a další změny. Chystanou operaci odmítá jak pravicová, tak levicová parlamentní opozice. Kritiku neskrývají ani spojenci vlády, komunisté.
28. 2. 2019|
Školství

Tabulky ukazují průměrný plat učitelů přes 39 tisíc korun. Řada z nich však na tuto částku nedosáhne

Průměrný hrubý měsíční plat učitelů přesáhl 39 tisíc korun, což je o pět tisíc víc než v roce 2018. Vyplývá to z nové analýzy ministerstva školství, kterou získala ČT. Stejným tempem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly platy učitelů zvyšovat i v příštím roce. Ve vládě však panuje spor, jestli se má zvyšovat jen tarifní složka všem nebo i prémie těm učitelům, které ředitelé považují za dobré.
20. 1. 2019|