TÉMA

Olšany

Vlk potrhal ovce v Rakousku a nakonec zahynul pod koly auta u Prostějova. Jeho životní pouť odhalila analýza DNA

Dvě ulovené laně v rakouských Alpách, ale i stržené kozy a ovce má na svědomí během své životní cesty vlk, jehož tělo bylo nalezeno v lednu na Prostějovsku. Odhalila to analýza DNA a její srovnání se stěry ulovené kořisti. Vlk urazil z Alp na Moravu minimálně šest set kilometrů. U Olšan ho pak pravděpodobně srazilo auto.
16. 2. 2022|

„Velký sportovec a kamarád.“ Desítky lidí se rozloučily s válečným hrdinou Welleminem

Na pražském židovském hřbitově se v pátek příbuzní i známí rozloučili s válečným veteránem a jedním z posledních bojovníků od Tobruku Viktorem Welleminem. Zemřel ve středu ve věku 97 let. Kromě Tobruku za druhé světové války bojoval i například u Dunkerque. Na Nový židovský hřbitov na pražské Olšany se přišlo s hrdinou z druhé světové války rozloučit několik desítek lidí.
21. 8. 2020|

Zdroj pitné vody pro Zábřeh je nejspíš na obzoru. Vodohospodáři testují 130metrový vrt

Zábřeh na Šumpersku bude mít pravděpodobně znovu vlastní zdroj pitné vody. Vodohospodáři v létě v prameništi u Lesnice vyhloubili nový, 130 metrů hluboký vrt, který by mohl nahradit původní mělčí vrty ze 70. a 80. let. Namísto z nich teď Zábřeh pitnou vodu přivádí vodovodem až z Olšan.
7. 8. 2020|

Nejrizikovější místo českých silnic je Červená Voda. Střední Čechy mají nebezpečných úseků nejvíce

Nejrizikovějším místem na českých silnicích jsou serpentiny v Červené Vodě v Pardubickém kraji. V jedné ze zatáček se na silnici I/11 na Ústeckoorlicku stalo mezi lety 2016 a 2018 jedenáct nehod, z toho pět vážných se šesti těžkými zraněními. Vyplývá to ze žebříčku nehod, jejichž důsledkem bylo těžké zranění či úmrtí. Sestavila jej pojišťovna Allianz na základě policejní databáze dopravních nehod.
25. 9. 2019|
Jan Palach

Fotograf Chochola v roce 1970 zvěčnil Palachovu matku u synova hrobu. Komunisté snímky zničili

V půli ledna roku 1970 fotografoval u hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech Václav Chochola studentovu matku. Byl tomu přesně rok, co se její syn upálil. Fotograf snímky pořizoval pro francouzského novináře Alaina Valtata, kterého však v Praze na každém kroku sledovala Státní bezpečnost (StB). Ta oba muže nakonec zatkla a všechny pořízené fotografie zničila.
13. 1. 2019|