TÉMA

Bernard Preynat

Bývalý kněz Preynat dostal pět let vězení za zneužití desítek dětí

Soud ve Francii v pondělí poslal na pět let do vězení někdejšího kněze a bývalého katechetu skautů Bernarda Preynata, který zneužil desítky chlapců. Trest je výrazně nižší než prokuraturou požadovaných nejméně osm let.
16. 3. 2020|

Kardinál Barbarin chce po sexuálním skandálu ve své diecézi rezignovat

Francouzský kardinál a místní arcibiskup Philippe Barbarin dostal ve čtvrtek šestiměsíční podmínku. Soud v Lyonu ho shledal vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Sám Barbarin do jednací síně nedorazil. Později oznámil, že papežovi předá svou rezignaci. Podle agentury AP jde o dosud nejvýznamnější proces ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. Verdikt je podle AP překvapivý, protože všeobecně se očekával zprošťující rozsudek.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 13:49|

Lyonskému arcibiskupovi hrozí tři roky vězení. Je podezřelý, že tajil zneužívání dětí

Ve Francii začal soud s lyonským kardinálem Philippem Barbarinem, který je podezřelý ze zatajování sexuálního zneužívání nezletilých jiným duchovním. V případu je souzeno dalších pět osob z jeho diecéze. Barbarinovi hrozí až tříletý trest vězení a vysoká pokuta. V podobných případech už byli ve Francii odsouzeni dva biskupové. V roce 2001 biskup diecéze Bayeux-Lisieux a loni někdejší biskup Orléans.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 16:16|