TÉMA

Philippe Barbarin

Bývalý kněz Preynat dostal pět let vězení za zneužití desítek dětí

Soud ve Francii v pondělí poslal na pět let do vězení někdejšího kněze a bývalého katechetu skautů Bernarda Preynata, který zneužil desítky chlapců. Trest je výrazně nižší než prokuraturou požadovaných nejméně osm let.
16. 3. 2020|

Papež přijal rezignaci lyonského arcibiskupa Barbarina. Čelil obvinění, že tajil zneužívání dětí

Papež František přijal rezignaci lyonského arcibiskupa Philippa Barbarina, kterého ve Francii soudili kvůli obvinění, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Informovala o tom agentura AFP. Soud přitom na konci ledna kardinála obvinění zprostil. Barbarin ve videu, v němž komentuje svůj odchod z funkce, vyjádřil naději, že krok umožní francouzské římskokatolické církvi otevřít „novou kapitolu“.
6. 3. 2020|

Za Barbarina se postavil odvolací soud. Kardinála zprostil obvinění z krytí sexuálního zneužívání chlapců

Francouzský odvolací soud zprostil kardinála Philippa Barbarina obvinění, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Informovala o tom agentura AFP. Vinným shledal lyonského arbiskupa soud nižší instance loni v březnu a uložil mu podmínečný trest šesti měsíců vězení.
30. 1. 2020|

Kardinál Barbarin chce po sexuálním skandálu ve své diecézi rezignovat

Francouzský kardinál a místní arcibiskup Philippe Barbarin dostal ve čtvrtek šestiměsíční podmínku. Soud v Lyonu ho shledal vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Sám Barbarin do jednací síně nedorazil. Později oznámil, že papežovi předá svou rezignaci. Podle agentury AP jde o dosud nejvýznamnější proces ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. Verdikt je podle AP překvapivý, protože všeobecně se očekával zprošťující rozsudek.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 13:49|

Lyonskému arcibiskupovi hrozí tři roky vězení. Je podezřelý, že tajil zneužívání dětí

Ve Francii začal soud s lyonským kardinálem Philippem Barbarinem, který je podezřelý ze zatajování sexuálního zneužívání nezletilých jiným duchovním. V případu je souzeno dalších pět osob z jeho diecéze. Barbarinovi hrozí až tříletý trest vězení a vysoká pokuta. V podobných případech už byli ve Francii odsouzeni dva biskupové. V roce 2001 biskup diecéze Bayeux-Lisieux a loni někdejší biskup Orléans.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 16:16|